Uit het jaarverslag van de Duitse Anti-Geldwäsche-Einheit, een centrale entiteit tegen witwassen, blijken extreme kwetsbaarheden, met name in de vastgoedsector en bij edelmetaalhandelaren.
De Duiste Minister van Financiën, Olaf Scholz, wil daarom meer bevoegdheden aan de eenheid toekennen. Ook is het de bedoeling dat anonieme aankopen van edelmetalen en kunst niet meer mogelijk worden.
Volgens een nieuw wetsvoorstel zal de nieuwe drempel, waarbij kopers zich moeten identificeren, op de 2.000 euro liggen. Vanaf januari moet de nieuwe wet ingaan om zo het witwassen van geld en de financiering van terrorisme te voorkomen.
Vanaf volgend jaar kunnen beleggers die een staafje goud van 50 gram willen kopen dat niet meer anoniem doen. De huidige prijs, van 2.100 euro, ligt boven de nieuwe drempel van 2.000 euro.
In de toekomst betekent het dat bij contante aankopen de edelmetaalhandelaar de identiteit van de koper moet weten. Die informatie wordt vervolgens minstens vijf jaar opgeslagen.
Naast edelmetaal handelaren zullen ook makelaars en kunstveilinghuizen de nodige veranderingen moeten doorvoeren. De drempel van 2.000 euro wordt gerechtvaardigd door het feit dat de huidige limiet opzettelijk wordt omzeild, zo blijkt.
Een nationale risicoanalyse heeft aangetoond dat met name in de goudhandelssector grote contante transacties plaatsvinden die net onder de huidige drempel van 10.000 euro liggen.
Tot nu toe zijn goudaankopen tot 10.000 euro dus nog anoniem mogelijk. Waarbij het mogelijk is om twee 100-gram baren aan te kopen zonder extra gedoe of extra kosten. Huidige waarde daarvan is ongeveer 8.400 euro.
De nieuwe regel geldt niet alleen voor kopers en handelaren van goud, zilver en platina. Ook mensen die in kunst handelen moeten zich gaan verantwoorden. Daarbij gaat het niet alleen over contante aankopen.
Ook wanneer klanten met een creditcard betalen of geld overmaken moeten zij zich identificeren en worden partijen verplicht persoonlijke gegevens van de koper te documenteren.
Het aantal dergelijke meldingen is al aanzienlijk toegenomen. Vorig jaar ontving de financiële inlichtingeneenheid (FIU), 77.252 meldingen. De instantie schrijft dit toe aan de toenemende bewustwording bij dienstverleners, en dan met name banken.
Slechts 3800 verdachte meldingen hadden echter betrekking op de vastgoedsector, die al jaren wordt beschouwd als een populaire witwassector. Immers, vastgoed is een zeer duur en stabiel goed, wat betekent dat zeer grote bedragen met één enkele transactie kunnen worden verplaatst.
Bron: Die Welt
Foto: Flickr