Gisteren was het wel een bijzonder slechte dag op de wereldwijde beurzen. Zo daalde de Dow Jones index met meer dan 900 punten op het dieptepunt. Tezelfdertijd stegen de goudprijzen tot het hoogste peil in maar liefst zes jaar. De december futures handelden tegen een hoogtepunt van 1481 USD per ounce. Momenteel noteren de goudfutures tegen een koers van om en bij de 1476 USD per ounce. Op dinsdagochtend ging er een klein beetje van de prijs vanaf ten opzichte van maandag. Winstnemingen zijn uiteraard normaal na een dergelijke sterke prestatie.
De enorme opwaartse beweging is uiteraard rechtstreeks te danken aan de handelsoorlog die er momenteel woedt tussen de Verenigde Staten en China. Het dispuut tussen de twee grootmachten heeft een kookpunt bereikt, en dat heeft gezorgd voor een zeer sterk risk-off klimaat waardoor Amerikaanse aandelen fors daalden. Het leidde gisteren tot de sterkste koersdaling op een jaar tijd.
De koersversnelling van het goud is er vooral gekomen nadat Trump een bijkomende heffing aankondigde van 10% op bijkomende goederen ter waarde van 300 miljard dollar. Dat tarief kan volgend jaar worden opgetrokken tot maar liefst 25%.
Het nieuws kwam er op hetzelfde moment waarop de Fed aankondigde dat de rentevoeten met 25 basispunten verlaagd worden. Dat werd door vele waarnemers en analisten beschouwd als een hawkish verlaging.
Jerome Powell gaf immers aan dat beleggers nu niet moeten verwachten dat we zijn vertrokken voor een lange reeks renteverlagingen.
Daarbovenop komt nog eens het feit dat de Chinezen hun munt volgens Trump veel te laag hebben laten gaan. Vanochtend deden ze wel een extra inspanning om de munt wat te laten stijgen.
Er zijn dus heel veel geopolitieke problemen die ervoor zorgen dat de goudprijs fors aan het stijgen is. Er is een risk-off sentiment dat beleggers bang maakt voor andere activaklassen die meer risico inhouden. Volgens verschillende studies is het nu mogelijk dat de goudprijs makkelijk naar 1500 USD per ounce kan doorstijgen.