Terwijl de handelsoorlog tussen de VS en China voortduurt lijkt China niet van plan om eerder ingeslagen beleid, om minder afhankelijk te zijn van de Amerikaanse dollar, van de hand te doen. China voegde daarom ook in juli wederom goud aan de reserves toe.
De Chinese centrale bank, de People’s Bank of China (PBoC), breidde de goudreserves in juli opnieuw uit. Daarmee was het al begonnen in december vorig jaar en sindsdien voegt de PBoC elke maand standaard goud toe.
De PBoC verhoogde de goudaanhoudingen van 61,94 miljoen ounces in juni op tot 62,26 miljoen ounces in juli. Een toename van bijna 10 ton. De zeven maanden daarvoor voegde het al zo’n 84 ton goud toe aan de reserves.
Het edelmetaal presteert dit jaar goed, mede vanwege het feit dat China en de VS op gespannen voet staan, maar eveneens vanwege een haperende wereldeconomie.
Daarbij vormen de toegenomen aankopen door centrale banken als die van Rusland, Polen en China een extra ondersteuning in goudconsumptie, terwijl de goudprijs stijgende is.
Het handelsconflict tussen Washington en Peking verergerde eerder deze maand doordat China de yuan een belangrijk steunniveau liet doorbreken, wat de vraag naar veilige havens aanwakkerde. Het edelmetaal doorbrak vervolgens de 1.500 dollar per ounce.
Philip Klapwijk, managing director bij consultantsbureau Precious Metals Insights, ziet ook de maandelijks kleinere goudaankopen door China voor het land als strategisch belangrijk.
Ross Strachan, senior grondstoffeneconoom bij Capital Economics is het daarmee eens: “This fits with China’s well established pattern of increasing gold reserves month after month but not in a large enough volume to disrupt the gold market. We expect them to continue this trend as part of their long-term strategy to diversify their foreign exchange reserves”
Centrale banken blijven dit jaar goud aankopen, waardoor de totale vraag naar het edelmetaal in de eerste helft van het jaar naar het hoogste punt in drie jaar is gestegen, aldus de World Gold Council.
De verwachting is dat die tendens aanhoudt. Een onderzoek onder centrale banken wees namelijk eerder deze maand uit dat 54 procent van de ondervraagden, werkzaam bij centrale banken, verwachten dat aanhoudingen de volgende 12 maanden enkel zullen stijgen.
Los van dit alles heeft China de import van goud sinds mei sterk beperkt. Daarmee zou China de uitstroom van dollars willen beteugelen en de yuan versterken.
China is ’s werelds grootste importeur van goud, met een waarde van zo’n 1.500 ton of 60 miljard dollar vorig jaar. Dat komt overeen met een derde van het totale aanbod in de wereld.
Chinese douane cijfers tonen aan dat er in de eerste helft van het jaar 575 ton goud werd geïmporteerd. Een daling ten opzichte van de 883 ton in dezelfde periode vorig jaar.
Foto: Flickr