De Indiase hoop, om een goed gereguleerde nationale goudmarkt op te bouwen, is een stukje dichterbij, nu banken en verschillende handelsgroepen een blauwdruk aan de regering hebben voorgelegd om een fysieke goudmarkt op te zetten.
India, dat ’s werelds op een na grootste goudconsumentenmarkt betreft, gaf vorig jaar al aan dat het van plan was om zo’n beurs op te zetten.
Zij werd geïnspireerd door de succesvolle lancering van de Shanghai Gold Exchange, in het naburige China.
Londen is al langer een wereldwijd handelscentrum voor goud, maar de Chinese markt is uitgegroeid tot de grootste ter wereld sinds de oprichting van de Shanghai Gold Exchange.
De beurs verhandelde een gemiddelde waarde van Rmb1bn ($142m) goud per dag vorige maand.
Banken waaronder JPMorgan Chase, Standard Chartered en State Bank of India hebben nu, samen met de World Gold Council, deze maand na overleg met de regering de blauwdruk ingediend.
India, dat ongeveer 800 ton goud per jaar koopt, heeft tot nu toe geen centraal forum voor fysieke handel of een nationale referentieprijs.
De exchange zal één enkele nationale benchmark met fysieke levering over het land plaatsen, zou importeurs vereisen om de handel door die markt te laten leiden en uiteindelijk een futurescontract introduceren.
Het Indiase ministerie van Financiën zal nu het voorstel van de commissie overnemen en een toezichthouder aanwijzen.
Banken zijn momenteel niet in staat om fysiek goud te kopen of te verkopen en hebben de overheid gevraagd deze beperkingen te versoepelen.
Volgens de Reserve Bank of India, de centrale bank, is de vraag naar goud door consumenten tussen 2010 en 2017 in India met 24 procent gedaald.
Toch stijgt de goudprijs in India tot recordniveaus. Een hernieuwde vrees voor een mogelijke recessie leidt ertoe dat beleggers op zoek gaan naar veilige havens als goud.
De lokale goudprijs daalde eerder deze week, nadat de VS de invoering van nieuwe tarieven op de import van Chinese producten had uitgesteld.
Desondanks waarschuwen recessie-indicatoren nu voor een mogelijke recessie – doorgaans gedefinieerd als een daling van het BBP gedurende twee opeenvolgende kwartalen.
Bronnen: Financial Times, Khaleej Times
Foto: Flickr