China Gold International Resources, de overzeese tak van de China National Gold Group en het op een na grootste goudmijnbouwbedrijf van China, is op overnamepad.
Jerry Xie, executive vice president bij China Gold International Resources, ziet daarbij in Iamgold Corp een goede optie. Een overname van Iamgold zou goed passen binnen de strategie van het bedrijf, aangezien CNG op zoek is naar al reeds producerende goudmijnen.
Xie gaf tijdens het Denver Gold Forum aan: “We’re currently looking for acquisition opportunities quite aggressively. We’re doing this on behalf of our parent company, not just for ourselves”
Het goudmijnbouwbedrijf, dat zowel in Canada als in Hongkong is genoteerd, richt zich op bedrijven met activa in operationele fasen waarbij de productie in de toekomst opgevoerd kan worden.
Het bedrijf is daarbij bereidt om investeringen te doen tussen de 1 en 2 miljard dollar, aldus Xie. Iamgold CEO Stephen Letwin wilde geen commentaar leveren op specifieke overeenkomsten maar gaf toe open te staan voor samenwerking met strategische partners.
Fusies en overnames bij goudmijnbouwproducenten zijn dit jaar al opgelopen tot liefst 18.2 miljard dollar, het meest in acht jaar tijd. Voornaamste redenen daarvan zijn de fusie van Barrick Gold met Randgold Resources en de 10 miljard dollar overname door Newmont van Goldcorp.
Ook de hernieuwde interesse in het edelmetaal, terug te zien in de stijgende aanhoudingen in goud-ETF’s, en de stijgende goudprijs zijn debet aan de grotere activiteit binnen de edelmetaalsector.
Ondertussen blijven de vooruitzichten voor de lange termijn voor de goudprijs stijgend, waarbij Citigroup de goudprijs voor de komende twee jaar boven de 2.000 dollar per ounce ziet stijgen.
De stijgende goudprijs heeft ervoor gezorgd dat er meerdere deals worden verwacht, aangezien goudmijnbouwbedrijven de krimpende goudreserves op willen voeren.
Daarnaast eisen beleggers lagere bedrijfskosten. Iets wat met bepaalde deals kan worden bewerkstelligd.
Tijdens de jaarlijkse Denver Gold Forum hebben enkele van ‘s werelds grootste beleggers de goudmijnbouwsector echter gewaarschuwd om de fouten van het verleden niet te herhalen.
Joe Foster, fondsbeheerder bij VanEck in New York: “We don’t want to see the poor decisions that we’ve seen in previous cycles. The emphasis will continue to be on more conservative management styles, in terms of debt and financial management”
Investeerders willen ook dat goudproducenten de kosten in de hand houden en een meer conservatieve benadering van de beloning van bestuurders hanteren.
De Shareholders’ Gold Council (SGC), een groep gesteund door 19 investeerders waaronder het New Yorkse hedgefonds Paulson & Co en de Egyptische miljardair Naguib Sawiris, ziet dat er bij de goudmijnbouwbedrijven veel meer wordt uitgegeven aan salarissen en algemene administratieve kosten dan bij bedrijven in de koper- en ijzerertssector.
Volgens de SGC een onhoudbare situatie. Zij eisen dan ook verandering. Als genoteerde goudmijnbouwbedrijven uitgaven in overeenstemming brengen met de rest van de mijnbouwindustrie, zou er liefst 13 miljard dollar kunnen worden vrijgemaakt voor aandeelhouders, zo maakte de SGC tijdens de conferentie bekend.
Bronnen: Financial Times, Bloomberg, Reuters
Foto: Flickr