Meer dan drie jaar nadat het de goudmarkt verliet is Barclays terug. Het gaat voor het eerst ooit een exchange traded notes (ETN) in goud en zilver aanbieden zonder kosten.
Afgelopen maandag kondigde de bank aan dat het de iPath Gold ETN en de iPath Silver ETN aan gaat bieden. Vanaf dinsdag waren de ETN’s al verhandelbaar.
Het geeft beleggers blootstelling aan commodity futures. Prestaties van twee Barclays indexen worden daarbij gevolgd, namelijk de Barclays Gold 3 Month Index Total Return en de Barclays Silver 3 Month Index Total Return.
Hiermee sluit de Britse bank zich aan bij een groeiend aantal instellingen die producten gratis aanbieden aan beleggers.
Michael Hosana, Managing Director en Head of Quantitative Index Strategies Trading, Americas: “By creating the first no-fee ETPs to track the gold and silver market, we are building on our pioneering reputation by delivering a product that we believe deserves consideration by any asset allocator seeking exposure to precious metals”
Het is een pijnlijk jaar geweest voor vermogensbeheerders. Fidelity Investments begon vorig jaar augustus met een eerste gratis beleggingsfonds.
Social Finance Inc., de online geldschieter bekend als SoFi, heeft sindsdien afgezien van kosten op twee van haar ETF’s. Ook Salt Financial betaalt op het moment beleggers om in haar low-volatility fund te beleggen.
De nieuwe aanpak mag niet vreemd heten in de zoektocht naar geïnteresseerde beleggers. Meer dan 70% van de activa in Amerikaanse ETF’s is belegd in fondsen die 2 dollar of minder vragen per 1.000 dollar belegd vermogen.
Het gratis aanbieden van een fonds is echter geen garantie voor succes. Gekeken naar de drie no-fees ETF’s van SoFi en Salt is er slechts 1 dat meer dan $10 miljoen aan activa behapt.
Het beleggingsfonds van Fidelity was wel een succes te noemen. In haar eerste maand trok het bijna $1 miljard aan kapitaal aan.
Het nieuws aangaande Barclays’ no fee goud en zilver product komt na meer dan drie jaar nadat Barclays aankondigde dat het de goudmarkt ging verlaten.
Dit nadat bekend werd dat de bank een boete had gekregen voor haar betrokkenheid bij het manipuleren van de dagelijkse goudprijs.
De bank kreeg daarvoor in 2014 een boete van 44 miljoen dollar.
Foto: Flickr