Als centrale banken in het verleden over goud spraken, was het steeds met een bepaalde dédain. Goud is een barbaars relikwie uit het verleden dat amper nog een plaats heeft in het moderne monetaire systeem.De vraag waarom centrale banken dan massale hoeveelheden goud bezitten, werd steeds handig ontweken.
Maar sinds kort merken we een voorzichtige ommekeer. Niet alleen kopen centrale banken in recordhoeveelheden goud, maar er wordt ook anders over gesproken. Ik weet niet of er meteen een verband is, maar sinds de BIS goud dezelfde risicoweging gaf als cash, lijkt het alsof goud weer aanvaardbaar wordt. Waar vroeger goud gebashed en geridiculiseerd werd, wordt het nu steeds meer omarmd.
Een voorbeeld daarvan is onderstaande quote die te vinden is op de site van de DNB. De quote is al wat ouder, maar Willem Middelkoop wist deze opnieuw onder de aandacht te brengen: “Aandelen, obligaties en ander waardepapier: aan alles zit een risico. Als het tegenzit, kunnen koersen dalen. Maar, crisis of niet, een baar goud houdt altijd waarde.” Centrale banken als DNB hebben daarom van oudsher veel goud in huis. Goud is namelijk het ultieme appeltje voor de dorst: het vertrouwensanker voor het financiële stelsel. Als het hele systeem instort, biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen.”
Jawel, dit is dezelfde nagel waar ik inmiddels al meer dan 10 jaar op lig te hameren.
Goud beschermt in alle omstandigheden je koopkracht en als de boel straks in mekaar dondert, vormt het de basis voor een nieuw systeem. Mijn boek “Het Financiële Eindspel”, bespreekt dit in het lang en in het breed.
Centrale banken geven het nu gewoon openlijk aan: goud zal het ankerpunt vormen van een nieuw financieel systeem.
Hoeveel duidelijker wil je het hebben?
Ik ben één en al oor en blijf investeren in edelmetaal. Zilver blijft hierbij de voorkeur hebben omwille van de enorme onderwaardering ten opzichte van goud. Het plan is om nu goedkoop zilver te kopen, wachten tot de onderwaardering verkleint om dan dit zilver om te ruilen naar goud. Met deze aanpak eind je straks met veel meer ounces goud dan een rechtstreekse aankoop van goud. Ik kan één ounce goud kopen voor 1355 euro of ik kan voor dezelfde prijs 85 ounces zilver verwerven. Als de goud/zilver-ratio straks weer richting de 30 gaat, kan ik mijn 85 ounces zilver omruilen voor 2,83 ounces goud.
Door mijn edelmetaalaankopen te focussen op zilver, eindig ik dus steeds met bijna 3x zoveel goud! Dat is mijn strategie hier en dit blijft mijn strategie zolang zilver een dergelijke onderwaardering toont.
Koop hier zilver in opslag (mijn voorkeur)
Wie zelf zijn zilver wil opslaan, kiest dan weer best voor deze zilveren munten: