Goud kent dit jaar een indrukwekkende stijging van bijna 20 procent wegens de verhoogde interesse van beleggers in veilige havens.
Toch is er één metaal dat er in slaagt om goud te overtreffen: palladium. Dit edelmetaal steeg dit jaar met liefst 40 procent.
Palladium was afgelopen week evengoed het slechtst presterende edelmetaal, met een wekelijkse daling van 1,75 procent, na sterke stijgingen in september en oktober. Ook het gele edelmetaal kende geen goede week.
Maandag wisselden contracten ter waarde van liefst 3 miljoen ounces goud van eigenaar in slechts 30 minuten tijd. Dit zorgde voor een sell-off in de gehele sector.
Dat volume kwam neer op het drievoudige van het 100-daagse gemiddelde aan verhandelde contracten.
Als gevolg hiervan daalde goud tot 1.448,90 dollar per ounce. De koers bleef de rest van de week lager koersen, waarbij de grootste door goud gesteunde ETF, de SPDR Gold Shares, de grootste uitstroom in drie jaar tijd zag.
Toch lijken de vooruitzichten voor de edelmetalen er positief uit te zien. Zeker voor palladium.
Een groeiende vraag naar het edelmetaal, wegens de groeiende vraag naar elektrische voertuigen is een van de redenen waarom palladium kan blijven stijgen.
Er is al een palladiumtekort en de vraag vanuit de auto-industrie lijkt aan te houden.
Daimler heeft aangegeven dat elektrische auto’s in 2021 15 procent van totale portefeuille uit gaat maken, tegen slechts 2 procent dit jaar.
Volgens Metal Focus zijn katalysatoren in auto’s goed voor 40 procent van de vraag naar platina. Echter geldt dat bij palladium voor liefst 80 procent!
Ondanks een vertraging van de wereldwijde verkoop van auto’s, strengere emissienormen in China en een verschuiving van dieselmotoren naar andere landen betekent dat de vraag naar palladium sterk blijft.
The price of palladium rallied in October with increased demand. Can the surge continue? Insights via @CMEGroup pic.twitter.com/O7mZwoQQ9G
— Bloomberg Quicktake (@Quicktake) November 14, 2019
Het aanbod is in principe geconcentreerd in Rusland en Zuid-Afrika. De aanlooptijd voor eventuele nieuwe mijnbouwprojecten is daarbij lang. Eveneens een reden waarom het tekort aan zal houden.
Evengoed is Rusland bezig met een groot mijnbouwproject, dat in 2024 in productie moet gaan.
Verwacht wordt dat het Arctic Palladium project Rusland de grootste producent van platinagroep metalen (PGM) ter wereld zal maken.
PGM’s betreft een groep van zes metalen: ruthenium, rodium, palladium, osmium, iridium en platina.
Volgens Musa Bazhaev, die aan het hoofd staat van mijnbouwbedrijf Russian Platinum, stelt het project Rusland in staat om meer dan 50 procent van ’s werelds PGM’s te produceren.
Bronnen: Russia Today, FX Street, Institutional Investor
Foto: Flickr