Al-Qaeda en de Islamitische Staat (IS) lijken een opmars te maken in Afrika, wat er voor zorgt dat verschillende goudmijnen nu in handen zijn van terroristische bewegingen.
Groepen verbonden met Al-Qaeda en IS, die terrein hebben verloren in het Midden-Oosten, breiden zich uit in Afrika en exploiteren goudmijnen in de gehele regio, zo wijst data uit.
Naast het aanvallen van industriële operaties zijn twee van de meest gevreesde terreurbewegingen ter wereld nu bezig met het in handen krijgen van de (informele) goudhandel in Burkina Faso, Mali en Niger.
De goudsector binnen die landen is voor een groot deel al niet meer in handen van betreffende staat en daarmee bestaat er een mogelijkheid dat de sector, ter waarde van liefst 2 miljard dollar, dra in handen valt van de terreurbewegingen.
De goudwinning, een cruciale bron van inkomsten voor Mali en Burkina Faso, zijn zwaar getroffen.
Het begon allemaal in 2012 in het noorden van Mali waar IS begon met haar aanvallen in West-Afrika.
Het heeft zich sindsdien verspreid naar het naburige Burkina Faso en bedreigt tevens kuststaten zoals Benin, Ghana en Ivoorkust.
De afgelopen maanden zijn al honderden mensen omgekomen. De toegenomen defensie-uitgaven drukken daarbij zwaar op de begrotingen van enkele van de armste landen ter wereld.
Twee aanvallen dit jaar op goudmijnen in Burkina Faso – een lokale goudmijn en een goudmijn van het Canadese Semafo Inc. – hebben dit jaar aan meer dan 60 mensen het leven gekost.
In Burkina Faso alleen al werden in 2018 uit satellietbeelden zo’n 2.200 mogelijke informele goudmijnen geïdentificeerd.
Ongeveer de helft daarvan bevindt zich binnen een straal van 25 km van plaatsen waar militanten aanvallen hebben uitgevoerd.
Er zijn veel militanten in die regio en de grens tussen jihadistische en niet-jihadistische groepen is daarbij vaak onduidelijk.
Hoewel IS en Al-Qaida er verschillende strategieën op nahouden, wordt aangenomen dat strijders vaak heen en weer bewegen tussen de coalities.
De explosieve groei van kleinschalige goudwinning in Mali, Burkina Faso en Niger heeft daarbij gewapende groepen nieuwe financieringsbronnen opgeleverd.
Ze smokkelen goud, bieden zekerheid voor operaties in gebieden waar de staat weinig aanwezig is en persen mijnbouwwerkers af.
Bronnen: Reuters, Washington Post
Foto: Flickr