De centrale bank van Polen kocht het afgelopen jaar zo’n 126 ton goud aan, waarmee het haar goudreserves bijna verdubbelde tot 228,6 ton.
Met de 228,6 ton is het land nu de op 21 na grootste goudaanhouder ter wereld. Daarnaast is er geen enkel land in het oosten van de Europese Unie dat zoveel goud aanhoudt.
Nu blijkt dat Polen daarvan zo’n 100 ton goud heeft gerepatrieerd, in navolging van andere Europese landen de afgelopen jaren.
Adam Glapinski, gouverneur van de centrale bank van Polen, gaf deze week aan dat er 100 goud werd gerepatrieerd uit de kluizen van de Bank of England.
Glapinski: “We will keep bringing the precious metal home if the reserve situation is favorable. The gold symbolizes the strength of the country and Poland could generate multi-billion profits if it sold its holdings but has no plans to do so”
Polen is niet het enige land dat haar toekomst veilig wil stellen met goud. Centrale banken wereldwijd blijven flink aan de goudreserves toevoegen. Hongarije vertienvoudigde haar goudreserves zelfs afgelopen jaar.
Ook de centrale bank van Servië liet deze maand weten 9 ton goud te hebben toegevoegd in oktober tot een totaal van 30,4 ton. Dat is een toename van bijna 30 procent!
Landen als China, Turkije, Kazachstan en Rusland blijven eveneens flink goud opkopen. De centrale bank van Rusland voegde dit jaar, tot september, liefst 145 ton goud aan de reserves toe. Het is daarmee de grootste koper wereldwijd.
China voegde tot september 106 ton goud aan de officiële reserves toe, waarmee het op een goede tweede plek staat gekeken naar landen met de grootste goudaankopen.
Met de repatriëring van het Poolse goud volgt het landen als Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Deze landen lieten de afgelopen jaren weten meer goud op eigen bodem aan te houden.
Centrale banken over de hele wereld voegen goud aan de reserves toe wegens een vertragende economische groei, omdat handels- en geopolitieke spanningen toenemen en er een algemene trend is ontstaan om te diversifiëren, ten koste van de huidige wereldmunt – de Amerikaanse dollar.
Rusland is daarbij trendsetter. De centrale bank van het land heeft haar dollar reserves gigantisch afgebouwd en haar goudreserves flink opgeschroefd. Ook China is daar al enkele jaren mee bezig.
In april van dit jaar was van alle monetaire reserves 62 procent nog in dollars gestald. Sinds 2013 was dat aandeel niet zo laag.
Foto: Flickr