Volgens Russisch minister van Financiën Anton Siluanov zou Rusland kunnen overwegen een deel van het National Wealth Fund in goud te investeren.
Hij vindt dat investeringen in het edelmetaal op de lange termijn duurzamer zijn dan investeringen in financiële activa.
Rusland is een van ’s werelds grootste goudproducenten. Haar centrale bank is daarnaast de afgelopen jaren de grootste opkoper van het edelmetaal. En nog steeds.
Dit was deels ten gevolge van de westerse sancties die in 2014 aan Rusland zijn opgelegd.
De centrale bank heeft sindsdien haar aandeel Amerikaanse dollars in de reserves flink af weten te bouwen.
Het National Wealth Fund van het Russische Ministerie van Financiën accumuleert hierin opbrengsten van de olie-export en werd aanvankelijk ontworpen om het pensioensysteem te steunen.
Op 1 december was het omgerekend liefst 124 miljard dollar waard.
De goudreserves van de Russische centrale bank bedroegen op dat moment 72,7 miljoen troy ounces goud, met een waarde van 105.9 miljard dollar.
Siluanov: “There is a discussion on whether to invest the fund’s money in gold and precious metals. There are a lot of supporters and opponents. The Finance Ministry does not propose (the fund) investing in the precious metals, though one could think and consider this. My point of view is that gold might well be present when investing reserve money”
Tot op heden werd er binnen het National Wealth Fund niet geïnvesteerd in goud maar weerspiegelt het wel de deviezenreservesstructuur van de centrale bank. Volgens Siluanov mag goud daar dus bijgerekend gaan worden.
Russische goudmijnbouwbedrijven verkopen het gewonnen edelmetaal meestal aan Russische commerciële banken.
Zij verkopen het dan weer direct door aan de Russische centrale bank. Rusland’s Polyus en Polymetal zijn samen met het Canadese Kinross de grootste producenten.
In november stelde het ministerie, onder leiding van Siluanov, voor om 1 biljoen roebel (16 miljard dollar) van het National Wealth Fund te besteden aan de ondersteuning van infrastructuurprojecten en de export de komende twee jaar.
De overheid mag geld van het fonds in gaan zetten zodra de liquide middelen 7 procent van het BBP overschrijdt. Het Russische ministerie van Financiën verwacht dat dit komend jaar gaat gebeuren.
Bronnen: Reuters, CNBC, Russia Today
Foto: Flickr