De officiële Indiase goudreserves zijn wederom toegenomen, zo blijkt uit de laatste data van de World Gold Council (WGC). De Indiase goudreserves stegen met 7,4 ton de afgelopen twee maanden, tot 625,6 ton.
Die 625,6 ton beslaat zo’n 6,6 procent van de totale Indiase reserves. En India is met die 625 ton goud de op negen na grootste aanhouder van het edelmetaal, nog net voor Nederland dat al jaren 612,5 ton goud op de balans heeft staan.
Volgens de gegevens van de World Gold Council (WGC) had India in november nog 618,2 ton van het gele edelmetaal in bezit. Dat kwam toen neer op 6,9 procent van de totale reserves.
De totale reserves stegen eind december met 2,52 miljard dollar, om een recordhoogte aan te doen van liefst 457,468 miljard dollar. De RBI, de centrale bank van India, gaf aan dat het aandeel goud daarbij een waarde had van 27,392 miljard dollar.
De RBI kocht in 2009 zo’n 200 ton goud van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat betrof de grootste aankoop, toen het IMF besloot om 403,3 ton – een derde van haar reserves – van de hand te doen.
Behalve in het geval van Rusland, dat in de laatste twee maanden van 2019 20 ton extra goud toevoegde aan de reserves, blijven de goudreserves van de meeste andere landen in de top tien goudhouders gelijk.
Kleinere centrale banken, buiten die top tien, kochten wel goud aan. Uit de laatste statistieken blijkt dat de goudreserves de afgelopen drie maanden in totaal maandelijks zijn toegenomen.
In oktober werd er 41,8 ton goud aangekocht, maar dit was wel 16 procent minder dan in september toen er 49,6 ton werd toegevoegd door centrale banken.
Dat was weer 16 procent minder dan de maand daarvoor, toen er in totaal 59 ton goud werd toegevoegd aan de reserves van centrale banken wereldwijd.
De huidige gegevens hebben geen rekening gehouden met de intense spanning tussen de VS en Iran die in het nieuwe jaar resulteerde in een stijging van de prijs van zowel ruwe olie als goud.
Centrale banken en grotere institutionele partijen hebben de afgelopen dagen namelijk meer goud aangekocht als reserve, om zo zichzelf te beschermen tegen onzekere tijden.
Bronnen: Business Today, Gold Hub
Foto: Flickr