Soedan is begonnen met het toestaan van particuliere handelaren om goud te exporteren. Met die maatregel wil het land de smokkel van het edelmetaal tegengaan en vreemde valuta aantrekken om de schatkist te spekken.
Tot nu toe was de Soedanese centrale bank de enige instantie die wettelijk toestemming had om goud op te kopen van goudmijnen in het land en het edelmetaal te exporteren. Goud is daarbij sinds 2012 het belangrijkste exportproduct van het land.
Badr al-Din Abdel Rahim Ibrahim, de president van de Soedanese centrale bank, gaf op 1 januari echter aan dat de centrale bank haar goudaankopen op die wijze volledig gaat beëindigen.
Vorige week was al-Fakher, een weinig bekend privaat bedrijf dat in 2015 werd opgericht, het eerste bedrijf dat van de nieuwe regeling gebruik maakte, waarbij het 155 kilo goud exporteerde.
Het nieuwe systeem moet ervoor gaan zorgen dat de Soedanese regering extra inkomsten gaat genereren. Het Afrikaanse land verkeerd in economisch en politiek zwaar weer.
De regering dient op het moment onder een militair-civiele machtsdeling overeenkomst. Deze overeenkomst werd vorig jaar gesloten na de afzetting van president Omar al-Bashir.
Soedan produceerde in 2017 88 ton goud. Dat maakt het de derde grootste goudproducent van Afrika, na Zuid-Afrika en Ghana. Probleem daarbij is dat het land vooral bekend staat om haar mensenrechtenschendingen en corruptie.
In de afgelopen jaren zijn er namelijk ettelijke duizenden mensen omgekomen, vaak ook in verband te brengen met de productie en verkoop van goud.
In de nieuwe verordeningen geeft de centrale bank aan dat private goudmijnbouwbedrijven nu 70 procent van de productie mogen exporteren, mits de opbrengsten worden aangehouden in lokale banken. De overige 30 procent behoort verkocht te worden aan de Soedanese centrale bank.
De bedrijven moeten tevens alle opbrengsten in vreemde valuta, tenzij gebruikt voor mijnbouwactiviteiten, rechtstreeks aan de centrale bank verkopen tegen de officiële wisselkoers.
Daarbij is de koers op de zwarte markt 88 Soedanese pond ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dit terwijl de officiële wisselkoers 45 Soedanese pond ten opzichte van de Amerikaanse dollar betreft.
Goudhandelaren in Soedan juichen het initiatief van de centrale bank om de export open te stellen toe. Echter zorgt de regel met betrekking tot de verkoop van de opbrengsten in vreemde valuta ervoor dat het in zijn geheel bijzonder onaantrekkelijk is.
Vóór de nieuwe regelgeving kocht de centrale bank goud met een korting op de internationale goud koers. Als gevolg daarvan werd naar schatting 70 tot 80 procent van het gewonnen goud naar het buitenland gesmokkeld. Hierdoor verloor Soedan een behoorlijke stroom aan inkomsten.
Zeker ook een probleem na 2011, toen de regering haar belangrijkste inkomstenbron verloor nadat Zuid-Soedan zich afsplitste van Soedan en daarmee het grootste deel van de oliereserves van het land met zich meenam.
De goudproductie in het noorden begon flink te stijgen toen die olie-inkomsten daalden. Maar omdat er zoveel naar het buitenland werd gesmokkeld kwamen er geen buitenlandse valuta binnen om de schatkist aan te vullen.
Het is verder ook niet direct duidelijk wat de goudreserves zijn die de centrale bank van het land aanhoudt. Wat wel duidelijk is, is dat het land nog steeds een flinke onontgonnen reserve heeft.
Soedan produceerde in 2018 officieel zo’n 77 ton goud. Daar er miljoenen mensen werkzaam zijn in de sector en de meeste mijnbouw ongereguleerd is mag men verwachten dat die productie vele malen hoger ligt.
Bronnen: Reuters, Mining Technology, GoldHub
Foto: Flickr