Volgens de All India Gem & Jewellery Domestic Council kan de goudimport in India, de op één na grootste goudconsument ter wereld, dit jaar weer aantrekken.
De All India Gem & Jewellery Domestic Council vertegenwoordigt meer dan 300.000 juweliers door heel India.
Afgelopen jaar bereikte de Indiase import een driejarig dieptepunt maar de raad voorziet dat consumenten dit jaar weer meer gaan aankopen.
Naar schatting werd er vorig jaar 690 ton goud geïmporteerd. Volgens N. Anantha Padmanaban, voorzitter van de All India Gem & Jewellery Domestic Council, kan dat dit jaar stijgen tot 750 ton goud.
De goudprijs in India steeg vorig jaar met bijna 25 procent, de grootste stijging sinds 2011, en deed eerder deze maand een record aan.
De import daalde afgelopen jaar echter sterk, tot het laagste punt sinds 2016 wegens een vertraging van de economische groei en een sterk stijgende goudprijs in Indiase rupees.
Padmanaban: “How long will people wait for the price to correct? They have to buy. The only investment for the middle and lower middle class is gold, so they have to come back, whatever the prices”
In India wordt de begroting op 1 februari ingediend. Het Handelsministerie streeft naar een verlaging van het invoerrecht op goud.
Vorig jaar heeft de regering de invoerrechten op goud juist verhoogd, van 10 naar 12,5 procent. Eveneens een van de redenen dat de vraag naar goud minder was.
De goudprijs in India is inclusief 12,5 procent invoerrechten en 3 procent BTW. Sommige analisten verwachten echter niet dat de overheid de invoerrechten op goud zal verlagen.
Kotak Securities: “We do not expect government to reduce import duty as it could affect revenues”
Padmanaban heeft de regering gevraagd die verhoging teniet te doen met als reden dat die verhoging de goudsmokkel, dat in India een groot probleem vormt, in de hand werkt.
India is voornamelijk afhankelijk van de goudimport, daar zij zelf nauwelijks goud mijnt. Ook China, de grootste goudconsument ter wereld, is afhankelijk van de import.
Hoewel zij eveneens de grootste goudproducent ter wereld is voldoet die binnenlandse productie niet aan de vraag. Sinds 2009 heeft China liefst 12.000 ton goud onttrokken aan de wereldmarkt.
De goudproductie daalde in China afgelopen jaar met 5 procent tot 380,23 ton, aldus de China Gold Association. De goudconsumptie daalde 12,9 procent tot 1.002,8 ton.
Dit eveneens wegens een vertragende binnenlandse economie, strengere regels aangaande milieu en de hoge goudprijs.
Daarmee wordt duidelijk dat ook China nog steeds bijzonder afhankelijk is van de import.
Bronnen: Live Mint, Bloomberg, Kitco, Seeking Alpha, South China Morning Post
Foto: Flickr