De Russische centrale bank heeft de korting, op de aankoop van goud voor de reserves, gehandhaafd op het hoogtepunt van december.
Dat leidt er mogelijk toe dat meer lokale producenten en banken het edelmetaal zullen exporteren. Rusland is de derde grootste goudproducent ter wereld.
De centrale bank blijft de grootste afnemer van in Rusland geproduceerd goud.
Sinds mei koopt het echter goud op met een korting op de eerder gebruikte benchmark van Londen. Op die wijze wil het de binnenlandse markt helpen te ontwikkelen en de export stimuleren.
De Bank of Russia koopt momenteel goud tegen een gereduceerde prijs, die sinds december 2019 is vastgesteld.
De centrale bank verhoogde vorig jaar haar goudposities in de totale reserve portefeuille met 5,1 miljoen troy ounces, tot 73 miljoen ounces, dat een waarde vertegenwoordigd van zo’n 110 miljard dollar.
De vraag naar goud door de centrale bank daalde vorig jaar echter met 42 procent na recordaankopen in 2018.
In totaal steeg het aandeel goud in de forex- en goudreserves in vijf jaar tijd met 8 procentpunten tot 20 procent.
Dmitry Dolgin, hoofdeconoom bij ING Bank in Moskou: “The central bank’s need for gold is declining, as it is already the third largest asset after the euro and dollar”
Rusland bleef in 2019 de vijfde grootste officiële aanhouder van het edelmetaal ter wereld, na de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Italië.
Als gevolg van de zwakkere vraag van de centrale bank is de Russische export van goudstaven vorig jaar liefst verzevenvoudigd tot 3,7 miljoen ounces, zo bleek uit berekeningen van Reuters op basis van officiële douanegegevens.
In termen van waarde steeg de goudexport van 685 miljoen dollar in 2018 naar 5,5 miljard dollar in 2019.
Groot-Brittannië en Zwitserland, de grootste markten gekeken naar de goudhandel wereldwijd, bleven de belangrijkste bestemmingen voor Russisch goud.
Door het verminderen van de aankopen maakt de centrale bank de banken minder afhankelijk van het land zelf, als de belangrijkste koper van goud op de lange termijn.
Russische goudmijnbouwbedrijven, die nu voornamelijk goud exporteren via commerciële banken, wachten op de overheid om hen een algemene exportvergunning te verlenen.
Op die wijze kunnen zij onafhankelijk het edelmetaal gaan verschepen, aldus Sergei Kashuba, hoofd van Rusland’s Gold Industrialists’ Union.
Bron: Reuters
Foto: Flickr