Ook al bereikte goud vorige week een hoogste punt in zeven jaar tijd, gekeken naar het verleden lijkt er nog steeds ruimte voor verdere stijgingen.
Gekeken naar historische maatstaven blijft goud maar een relatief klein percentage van portefeuilles uitmaken.
Dit terwijl beleggers toch steeds meer ongerust lijken voor de uitbraak van het coronavirus, wat de grootste economieën ter wereld lijkt te bedreigen.
Ook goed om te onthouden: juist ten tijde van recessies heeft goud zich bewezen als veilige haven en actief dat zijn koopwaarde behoudt.
De goud-ETF’s kende afgelopen maand een ongekende 25 dagen aan instroom, waarmee de totale waarde van het goud in handen van goud-ETF’s rond het record koersen van meer dan 144 miljard dollar in 2012.
Maar terwijl die goudaanhoudingen dit jaar enkel zijn gestegen is dat percentage in verhouding met de totale waarde in beursgenoteerde fondsen (exchange traded funds of ETF’s) nog steeds relatief behoorlijk klein.
Volgens Peter Grosskopf, CEO van Sprott, bezit minder dan 10 procent van de beleggers goud en maakt het edelmetaal waarschijnlijk minder dan 2 procent onderdeel uit van portefeuilles.
Grosskopf: “Investor participation in gold is still anemic. Investors should have at least 5% of their assets in gold as a form of insurance. Even a small move in this direction would have the effect of squeezing a relatively smaller market much, much higher”
Goud krijgt nu een echte kans om te laten zien dat het een veilige haven betreft, wanneer de uitbraak van het virus verandert in een pandemie.
In dat scenario hebben naar schatting zowel de Amerikaanse economie als de eurozone in de eerste helft van 2020 met een recessie te maken.
Chris Dhanraj, hoofd U.S. iShares Investment Strategy bij BlackRock: “With coronavirus outbreaks reigniting fears of recession, it is worth noting gold has proved to be a resilient ballast in the last three recessions”
Een vergelijking van de goudprijs met een reeks andere activa suggereert dat het edelmetaal nog steeds genoeg ruimte heeft om verder te stijgen, aldus Michael Hsueh, strateeg bij Deutsche Bank.
Toch bestaat er altijd een risico dat beleggers in tijden van onrust goud verkopen. Dit gebeurde tijdens de financiële crisis van 2008 en dit is iets wat we afgelopen week ook zagen, toen Amerikaanse aandelenmarkten de slechtste week kenden sinds die financiële crisis.
Maar hoewel de goudrally nu flink inboet, met een daling gisteren van 3,5 procent, betekent dat niet dat de trend bearish is.
Volgens Gary Christie, hoofd North American Research bij Trading Central, steeg goud flink nadat de RSI terugviel naar een niveau in de buurt van 50.
Een niveau waar het op het moment ook onder koerst.
Bronnen: Bloomberg, Reuters, Stock TA
Foto: Flickr