Goud kent sinds gisteren een stijging van liefst 130 dollar per ounce.
Het edelmetaal bereikte maandagmorgen een dieptepunt van 1.488 dollar per ounce maar eindigde de dag 100 dollar hoger op 1.588 dollar per ounce.
Vandaag stijgen de edelmetalen allen hoger, waarbij goud op het moment 1.630 dollar per ounce aantikt.
Ook zilver stijgt, van een dieptepunt gisteren op 12,50 dollar per ounce naar een huidige 14 dollar per ounce.
Edelmetalen lijken de wind weer in de rug te hebben. Veel goudproducenten, zoals Newmont en Osisko Gold Royalties, hebben richtlijnen voor 2020 ingetrokken.
Dit wegens de verstoringen in mijnexploitaties om de verspreiding van COVID-19 te beperken.
Daarnaast uiteraard de stappen die centrale banken zetten, om markten te ondersteunen, die de edelmetalen hoger zetten.
De Federal Reserve heeft gisteren voor de zoveelste keer de afgelopen weken ongekende monetaire maatregelen genomen om de Amerikaanse economie te beschermen tegen de schokken die verwacht mogen worden door de uitbraak van het coronavirus.
Goldman Sachs Group gaf in een rapport aan dat goud waarschijnlijk op het punt staat om te keren, nadat het de afgelopen twee weken net zo hard daalde als aandelenmarkten.
Die sell-off was te verklaren wegens het gebrek aan liquiditeit in de markt en een direct tekort aan dollars.
Volgens de bank nu dan een mooi moment om te kopen. Zij blijft dan ook bij haar eerdere verwachtingen voor het edelmetaal van een koers die dit jaar de 1.800 dollar per ounce aan gaat tikken.
Het edelmetaal heeft sinds 2011 niet meer op dat niveau gekoerst, het jaar waarin de prijs een recordhoogte bereikte.
Ook Amerikaans fondsbeheerder Mark Mobius is bijzonder bullish op het edelmetaal.
Mobius: “People should have gold and this may be a good time to increase holdings in gold — in fact I’m thinking that myself”
De recente verkoop van het edelmetaal, terwijl ook een sell-off gaande was in aandelen en olie, was volgens hem een teken van pure paniek.
Ook andere edelmetalen stijgen deze week hard, waarbij zilver en platina met meer dan 6 procent stijgen vandaag. Palladium kent zelfs een stijging van liefst 12 procent.
Die stijging van platina en palladium is ook te verklaren vanwege disrupties in de markt door het coronavirus.
Zuid-Afrika, dat goed is voor 75 procent van het wereldwijde aanbod in platina en 38 procent in palladium, heeft aangegeven dat het haar mijnen 21 dagen zal sluiten, als onderdeel van een landelijke lockdown.
Foto: Flickr