De verkoop van gouden sieraden en goudbaren in India lijken te dalen tot een laagste punt in 25 jaar tijd. De verkoop stokt al langer wegens de hogere goudprijs en actief overheidsbeleid om goudaankopen te verminderen.
Maar nu het land sinds gisteren in lockdown is gegaan, om de snelle verspreiding van het coronavirus te bestrijden, ligt eigenlijk alles stil – ook de verkoop van goud.
Chirag Sheth, consultant bij het in Londen gevestigde Metals Focus: “This is something that none of us in our generation have experienced and none of us know when this is going to end”
Totale aankopen worden voor dit jaar geschat op 30 procent lager in verhouding tot de 690 ton die vorig jaar aan werd gekocht door consumenten, aldus N. Anantha Padmanaban, voorzitter van de All India Gem en Jewellery Domestic Council.
Dat zou betekenen dat het de kleinste jaarlijkse aankoop is sinds de 477 ton die in 1995 werd gemeld.
China is de grootste goudconsument ter wereld en India de op een na grootste. Samen waren zij vorig jaar goed voor een consumentenvraag van 1.538,8 ton goud.
Dat staat gelijk aan 58 procent van de totale wereldvraag van consumenten, aldus gegevens van de World Gold Council.
Het belang van deze twee megaconsumenten voor de fysieke goudvraag mag dus zeker niet worden onderschat.
China’s consumentenvraag daalde in 2019 ook al met 15 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit terwijl de vraag in India daalde met 9 procent en ook dit jaar een slechte start kent.
China’s goudimport voor 2020 is nog niet officieel beschikbaar, maar de import vanuit Singapore, een regionaal handelsknooppunt, is in februari gedaald tot slechts 2,2 ton.
Dat betreft een daling ten opzichte van 17 ton goud in december, zo blijkt uit gegevens van Refinitiv Metals Research.
Ook Zwitserland, een van de grootste hubs in de handel en opslag van goud, zag de export naar China in februari dalen tot 2 ton.
Dat was een flinke daling ten opzichte van de 17 ton die in januari werd geëxporteerd.
India’s goudimport in de eerste twee maanden van het jaar bedroeg 72 ton, een daling van 26 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
De stijging van de goudprijs in combinatie met een vertragende economische groei heeft daar zeker mee te maken.
Goud zag in Indiase roepies de afgelopen 12 maanden een stijging van 24 procent en deed daarbij een all time high aan.
Foto: Flickr