De paniek is compleet. Goudhandelaren wereldwijd kunnen de vraag naar goud niet aan. Ook de Comex en de LBMA hebben problemen om te voldoen aan de vraag.
Het aanbod is krapper nu Zwitserse goudraffinaderijen hun productie (tijdelijk) hebben stilgelegd.
Bezorgde beleggers zijn ondertussen naarstig op zoek zijn naar minder risicovolle beleggingen, en dan met name fysiek edelmetaal, wegens de ernstige stress in het financiële systeem door de coronaviruspandemie.
Sommige verkopers zien de verkoop van goudbaren, munten en andere fysieke producten daarbij vertienvoudigen.
Ook banken zien de vraag naar edelmetalen, waaronder zilver – dat op het moment tegen een ongekende korting tegenover goud wordt verhandeld, sterk toenemen.
Een woordvoerder van Zuercher Kantonalbank in Zwitserland: “The physical demand for gold is currently enormous. All available products — bars, coins, etc — are in demand. The high demand for silver bars is also astonishing”
Online retailer Gold Avenue heeft in de eerste weken van maart al meer orders ontvangen dan in het laatste kwartaal van 2019.
Gisteren werd duidelijk dat ook de papieren Comex-markt in de VS de vraag naar fysiek goud niet kon bijhouden.
Daarom kondigde exploitant CME Group vandaag de lancering aan van een nieuw goudfutures-contract met uitgebreide leveringsopties, waaronder 100-troy ounce, 400-troy ounce en 1-kilo goudbaren.
Derek Sammann, Senior Managing Director en Global Head of Commodity and Options Products bij CME Group: “This time of unprecedented market conditions has led to growing demand for a broader range of delivery needs for our clients worldwide”
Het nieuwe contract zal naar verwachting van start gaan met een eerste vervaldatum in april 2020, in afwachting van goedkeuring door regelgevende instanties.
De Zwitserse raffinage-industrie, een belangrijke internationale hub voor de verwerking van goud tot baren en munten, is grotendeels gesloten vanwege de inspanningen om het wereldwijde virus in te dammen.
Goudmijnbouwbedrijven schroeven activiteiten terug en vluchten worden aan de grond gehouden, waardoor nog meer stress ontstaat op de toch al krappe goudmarkt.
Ludwig Karl, bestuurslid van Swiss Gold Safe, een exploitant van hoogbeveiligde kluizen in de Alpen, vindt het absoluut krankzinnig wat er aan de hand is. Karl: “Right now, if somebody wants to buy gold, I wish them all the best in finding it”
De prijs van goud is sinds het begin van het jaar gestaag gestegen, maar kende een kortstondige dip op het hoogtepunt van de paniek vorige week.
Sinds 19 maart stijgt het edelmetaal weer sterk, met een stijging van bijna 10 procent in enkele dagen.
Bronnen: Yahoo, Reuters, Bloomberg
Foto: Flickr