Goud steeg gisteren in dollars naar het hoogste punt in zeven jaar tijd. Ook de goudmijnbouwaandelen gingen flink hoger en Amerikaanse futures-prijzen stegen tot bijna 1.800 dollar.
In euro’s echter koerst het al op een all-time high. Op maandag steeg de goudprijs per kilo voor het eerst boven de 50.000 euro. Op het moment doet het de 50.700 euro aan.
Afgelopen maand daalde het edelmetaal in dollars sterk wegens gedwongen verkopen en gigantische paniek op financiële markten. Toch koerst de spotprijs enkel voor dit jaar in dollar-termen liefst 12 procent hoger.
Duidelijk werd dat er een fysiek tekort was, terwijl de vraag door het dak ging. Dat is wereldwijd te bemerken.
Johan de Ruiter van Goudwisselkantoor geeft tegenover publiek mediabedrijf Rijnmond aan dat het bijzondere tijden zijn.
Volgens de Ruiter is de vraag naar fysiek goud zo hoog dat Goudwisselkantoor op korte termijn geen goud meer heeft. Iets wat nog nooit eerder voorkwam.
Veel kleine goudhandelaren zitten al zonder. Het Goudwisselkantoor is een grotere speler, met meer dan honderd filialen in Nederland.
Wanneer het goud op is gebeurt er volgens De Ruiter het volgende: “Waarschijnlijk ontstaan er dan twee markten. Allereerst een soort markt waarbij je bijvoorbeeld virtueel goud kan kopen, als een soort bitcoins. Dan kan je via de normale prijs goud kopen, maar krijg je het nog niet in je handen. Aan de andere kant zal er een soort fysieke markt ontstaan. Daarbij zullen waarschijnlijk torenhoge premies moeten betaald worden, een kwestie van marktwerking”
Volgens Michael Albanese, CEO van Tradewind, hadden de problemen die de markt voor edelmetalen hebben geteisterd afgelopen weken voorkomen kunnen worden.
Met zijn oplossing hadden beleggers toegang gehad tot een transparante en digitale beurs, die er voor had kunnen zorgen dat goud niet in de verkoop hoefde.
Veel beleggers die vorige maand hun goud moesten verkopen kopen dat nu namelijk weer aan. Een onzinnige bezigheid.
Albanese: “When we talk about the gold price, what price are we talking about – the price for spot gold, future contracts, gold coins? There is no universal gold price because there is no universal exchange”
Albanese wil met zijn bedrijf Vaultchain, een digitale exchange voor fysiek edelmetaal, dat probleem op gaan lossen.
Beleggers kunnen er precies mee zien waar en hoeveel goud er beschikbaar is en tegen welke prijs.
Het fysieke goud wordt daarbij gevolgd met behulp van blockchain technologie, de technologie achter Bitcoin.
Bronnen: Rijnmond, BNN Bloomberg, Kitco
Foto: Flickr