Massimiliano Barrotta, manager van drie winkels genaamd “Compro Oro” (ik koop goud), ziet een toestroom aan klanten die goud willen verkopen.
Italië is twee maanden in lockdown geweest wegens het coronavirus. Nu sinds 4 mei de regels zijn versoepeld in het land lijkt de economische schade langzaam duidelijk te worden.
Bedrijven kampen met grote schulden en er zijn enkel in Italië tienduizenden nieuwe werklozen bij gekomen. De Europese Commissie verwacht dat de Italiaanse economie dit jaar met bijna 10 procent zal krimpen.
Volgens sectorwaakhond OAS zijn er in Italië zo’n 6.000 winkels die goud verkopen. Zij bleken voornamelijk een opkomst te hebben gezien tijdens de laatste diepe recessie in Italië in 2012.
Toen werd allerlei blikkende waar verkocht, van bruiloftsringen tot gouden tanden, door mensen die worstelden om te overleven.
Ze zijn echter niet de enige optie voor de zwaar beproefde Italianen. Pandjeshuizen, waar mensen bezittingen kunnen verkopen of goederen uit kunnen lenen als onderpand voor leningen, zijn minder aanwezig maar zien nu ook een stijging in zaken.
Maar er wordt niet alleen meer goud, sieraden en edelmetalen verkocht, er is ook een grote toename te zien in het aantal kopers.
Barrotta geeft aan dat in de afgelopen twee maanden de vraag naar goudbaren en gouden munten in zijn winkel is gestegen met liefst 50 procent ten opzichte van vorig jaar, ook al is de prijs sinds december 2019 eveneens met 25 procent toegenomen.
Crispin Odey, een van Europa’s bekendste hedgefondsmanagers, geeft te kennen dat het goed zou kunnen dat regeringen privaat goudbezit kunnen gaan verbieden.
Zeker wanneer zij de controle over inflatie verliezen gekeken naar de gigantische monetaire expansie in economische reactie van de verspreiding van het coronaviruscrisis.
Odey: “It is no surprise that people are buying gold. But the authorities may attempt at some point to de-monetise gold, making it illegal to own as a private individual. They will only do this if they feel the need to create a stable unit of account for world trade”
Odey, al lang criticus van het beleid van centrale banken en bekend staande om zijn apocalyptische voorspellingen, heeft in de loop van april zijn goudposities in het Odey European fonds uitgebreid.
Angst voor overheidsconfiscatie is een gemeenschappelijk thema onder enkele van de meest fervente aanhangers van goud.
Zij wijzen op een precedent voor gedwongen aankopen van particuliere goud aanhoudingen door de Amerikaanse overheid in 1933, als onderdeel van een devaluatie van de dollar.
De goudprijs werd toen verhoogd van 20,67 dollar per ounce naar 35 dollar per ounce, tot de beëindiging van de goudstandaard in 1971.
Vandaag de dag, nu belangrijkste valuta’s officieel niet meer gekoppeld zijn aan goud, zijn er geen aanwijzingen dat regeringen of centrale banken een soortgelijke beweging overwegen.
Het mag daarbij wel opmerkelijk heten dat het merendeel van voornamelijk Westerse centrale banken vaak meer dan 60 procent van totale reserves in goud aanhouden.
Foto: Flickr