Zilver heeft sinds haar diepe dal in maart een aanzienlijke winst geboekt, zeker ten opzichte van goud.
Volgens ABN Amro kan het echter goed zijn dat het edelmetaal op korte termijn wel eens flink lager kan.
Dit ondanks dat huidige koers in vergelijking met de goudprijs nog steeds ver onder de historische norm bevindt.
Georgette Boele, senior valuta- en edelmetaalstrateeg bij ABM Amro, geeft in een nieuw rapport aan dat zilver niet direct in een rechte lijn omhoog zal gaan.
Beleggers doen er goed aan voorzichtig te zijn en geduld op te brengen eerdat zilver hoger kan, aangezien het edelmetaal nog steeds met aanzienlijke tegenwind te maken heeft.
Het lange termijn gemiddelde van de goud/zilver-ratio ligt rond de 60. Dat betekent dat er voor elke ounce goud zestig ounces zilver aangekocht kan worden.
Op het moment koerst die ratio ietwat onder de 100, waardoor zilver als aantrekkelijk geprijst gezien mag worden gekeken naar deze ratio.
Er is dus meer ruimte voor de zilverprijs om de goudprijs te overtreffen, zo geeft Boele toe, maar dit gaat nog enige tijd duren, zo is zij van mening.
Sinds begin deze maand is de goud/zilver ratio weer onder de 100 gekomen. De huidige ratio staat op 98 punten, een stuk lager dan de all time high in mei van 125.
Hoewel zilver dit voorjaar het grootste deel van zijn verliezen heeft herwonnen, is de Nederlandse bank niet optimistisch dat de koers het komende jaar veel hoger kan.
In een eerder rapport, dat medio mei werd gepubliceerd, zei de bank dat ze dit jaar een gemiddelde prijs voorziet van zo’n 15,40 dollar per ounce.
Voor 2021 ziet de bank zilver gemiddeld rond de 17 dollar per ounce koersen. De huidige spotprijs van het edelmetaal ligt iets onder de 18 dollar per ounce, op 17,70.
In haar laatste rapport geeft Boele aan dat een trager dan verwacht economisch herstel zal wegen op de zilvermarkt, dat vooral ook gebruikt wordt als industrieel metaal.
Een andere factor dat de prestaties van zilver voor de rest van het jaar zal beperken, is het feit dat de belangstelling van beleggers al op recordhoogte is.
In het geval van een nieuwe verkoopgolf op de aandelenmarkten en/of liquiditeitscrisis is Boele bang dat ook zilver weer snel lager kan.
Op korte termijn verwacht ze dus een lagere zilverprijs. Op de langere termijn, wanneer de wereldeconomie zich weer herstelt, zal de zilverprijs waarschijnlijk weer beter presteren dan de goudprijs.
Foto: Flickr