Uitbraken van het coronavirus lijken in verschillende regio’s toe te nemen, waaronder Duitsland, Florida, Californië en Texas.
De World Health Organization (WHO) waarschuwt voor “een nieuwe en gevaarlijke fase”, hoewel er tekenen zijn dat een recente uitbraak in Peking onder controle is.
Ondertussen lijken burgers in Westerse landen wereldwijd genoeg te hebben van de lockdowns door het virus.
Daarbij werd gisteren in Den Haag vredelievend gedemonstreerd maar door de politie excessief geweld toegepast, zo blijkt uit verschillende beelden op Twitter.
Het doet denken aan de wereldwijde demonstraties tegen politiegeweld en de Black Lives Matter beweging na de moord op George Floyd in de V.S.
Onrusten lijken het nieuwe normaal te zijn geworden.
Als klap op de vuurpijl bevestigde China dat een voorgestelde nationale veiligheidswet China in staat zou stellen om het rechtssysteem van Hongkong terzijde te schuiven.
Dat de huidige spanningen met de VS daardoor verder af zullen nemen is hoogst onwaarschijnlijk, hoewel president Trump natuurlijk ook vooral interne branden te blussen heeft.
Een voordeel voor hem: hij hoeft zich niet bezig te houden met onrusten in het Midden-Oosten, waar de V.S. sinds zijn inauguratie relatief weinig mee heeft gemoeid.
Gisteren liet Egypte weten bereid te zijn om militair in actie te komen in buurland Libië. President Sisi waarschuwde de regering in hoofdstad Tripoli om niet verder op te rukken.
Egypte heeft tot nu toe afgezien van interventie in het door chaos en anarchie geteisterde Libië na de val van Qaddafi, maar die situatie is nu veranderd.
Al sinds 2011 verkeert het Noord-Afrikaanse land in chaos. Talrijke milities strijden er om de macht.
Diplomaten vrezen voor een ‘Syriësering’ van de burgeroorlog, met een door Turkije gedomineerd westen en een door Rusland gedomineerd oosten.
Aan de ene kant van het conflict staat het Libische leger, de door de VN erkende regering in Tripoli, Qatar en Turkije.
Aan de andere kant heeft krijgsheer Khalifa Haftar geprobeerd Tripoli in te nemen met steun van Egypte, Rusland en de Arabische Emiraten, maar dat is mislukt.
In dit machtsspel laat Egypte nu dus nadrukkelijk van zich horen. Sisi deed zijn uitspraken op een luchtmachtbasis aan de grens met Libië, waar hij de troepen inspecteerde.
Hij beriep zich op het recht op zelfverdediging van Egypte.
Er zou sprake zijn van een directe dreiging van terroristische strijdgroepen en huurlingen die steun krijgen van buitenlandse mogendheden, waarmee hij doelde op het officiële Libische leger en de Turken.
Met al die onzekerheid mag het niet vreemd heten dat veilige havens in trek zijn. Maar wat is tegenwoordig nog een veilige haven?
Heel duidelijk. Goud.
Goud steeg dit jaar met 15 procent in Amerikaanse dollars en deed recordhoogtes aan in alle andere belangrijke valuta. Het koerst op het moment rond de 1.750 dollar per ounce.
Voor het eerst in vier weken tijd nemen beleggers weer posities in op een stijging, in zowel goud futures als opties, zo bleek vrijdag uit gegevens van de Commodity Futures Trading Commission.
Ook aanhoudingen in goud-ETF’s blijven stijgen. Afgelopen vrijdag met 30 ton, waarvan 23 ton in de SPDR Gold Shares. Dat was het meest in een jaar tijd.
Geweld en onrust regeert en goud profiteert in het nieuwe normaal.
Bronnen: The Print, Al Jazeera, AD, Bloomberg
Foto: Flickr