Niet eerder waren de op de beurs verhandelde goud fondsen gedekt door fysiek goud (gold exchange-traded funds of goud-ETF’s) zo in trek als dit jaar. In de eerste vijf maanden van 2020 zagen deze goud-ETF’s de grootste instroom ooit.
In mei werd 154 ton van het edelmetaal toegevoegd aan deze ETF’s, een toename van 8,5 miljard dollar. Daarmee kwam het totaal aan instroom voor dit jaar uit op liefst 33,7 miljard dollar.
De instroom van januari tot eind mei verbrijzelde het vorige record van 24 miljard dollar in 2016 en bracht de aanhoudingen in goud-ETF’s naar een recordhoogte van 3.510 ton goud.
Maar hoewel 2020 voor de goud-ETF’s een bijzonder goed jaar mag heten wijst Adam Perlaky, onderzoeker bij de World Gold Council (WGC), erop dat de goud-ETF’s de afgelopen vijf jaar al een gestage opwaartse trend zagen.
Perlaky: “A big reason for this is the global growth of the ETF market and the acceptance of using ETF’s to gain exposure to gold, in particular in Europe”
Hij merkte verder op dat er in de afgelopen maand ook drie nieuwe goud-ETF’s in China zijn gelanceerd. China betreft de grootste consumentenmarkt voor goud, met India als goede tweede.
Die consumenten zijn echter meer gewend om direct fysiek goud te kopen in de vorm van munten, baren of sieraden. Daar lijkt nu langzaamaan verandering in te komen.
Want in India zorgden de lokaal stijgende goudprijs, de volatiliteit op de markt en de vraag naar veilige havens er eveneens voor dat meer consumenten investeerden in goud-ETF’s.
De goudprijs in Indiase rupee steeg in mei met 2,6 procent, waarmee de LBMA-goudprijs in dollars over dezelfde periode werd overtroffen met 2,1 procent.
In Indiase rupee staat de goudprijs voor dit jaar al 20 procent hoger, in vergelijking met een stijging van zo’n 15 procent in Amerikaanse dollars.
De netto-instroom in Indiase goud-ETF’s betrof in mei 8,15 miljard rupee, vergeleken met 7,3 miljard rupee in april. Die 8,15 miljard komt neer op zo’n 100 miljoen dollar.
Ook in andere landen, bijvoorbeeld Nigeria, zien we een steeds sterkere vraag naar goud-ETF’s.
De daar bekende goud-ETF – de New Gold ETF – kende een toename aan instroom van liefst 144 procent in de eerste week van deze maand.
Nu de vraag naar goud-ETF’s en fysiek goud toeneemt doemt de vraag zich op of de goudproductie deze sterk toenemende vraag kan bijhouden.
Gevraagd of er genoeg goud is voor de verdere groei van de ETF-sector, wees Perlaky op het enorme volume van de goudmarkt.
Hij beschrijft de liquiditeit van de goudmarkt als aanzienlijk en wijst erop dat er dit jaar elke dag voor 180 miljard dollar aan goud werd verhandeld.
Dat mag dan wel zijn, dat geeft geen antwoord op de vraag of er voldoende fysiek goud is om die grote vraag bij te benen.
Bronnen: WGC, Investing News, Naira Metrics
Foto: Flickr