Gigantische oplichtingszaak aan het licht omtrent Wuhan Kingold Jewelry

Dat namaakspullen uit China komen daar kijkt niemand meer van op. Van speelgoed tot telefoons, van kleding tot schoenen.

Maar nep-goud uit China, dat bleek tot nu toe toch een beetje in een verdomhoekje te zitten. Of sterker: daar was geen sprake van.

Dat staat op het punt te veranderen met de ontdekking van wat misschien wel een van de grootste schandalen in de recente geschiedenis is op het gebied van de vervalsing van goud.

En het gaat niet alleen om China, het komt ook voort uit een stad die synoniem is geworden voor alles wat schandalig is aan China: Wuhan.

Meer dan twaalf Chinese financiële instellingen, voornamelijk trustbedrijven, leenden de afgelopen vijf jaar liefst 20 miljard yuan (2,8 miljard dollar) aan Wuhan Kingold Jewelry.

Daarbij werd fysiek goud en verzekeringspolissen als onderpand gegeven, om eventuele verliezen in te dekken.

Kingold is de grootste particuliere goudverwerker in de provincie Hubei in China. Het bedrijf is genoteerd aan de Nasdaq en wordt geleid door Jia Zhihong, de grootste aandeelhouder.

Na onderzoek blijkt dat in ieder geval een deel van de 83.000 kilo aan goudstaven die als onderpand werden gebruikt voor de leningen helemaal geen goud betreft.

Het blijkt te bestaan uit met goud vergulde baren koper, dus een klein probleempje voor die bedrijven die Wuhan Kingold Jewelry geld uitleenden.

Er staat immers nog voor 16 miljard yuan aan uitstaande leningen open, die worden gedekt door deze valse goudbaren.

Eind 2019 slaagde Kingold er al niet in om beleggers in verschillende trustproducten terug te betalen.

De valse goudbaren kwam in februari aan het licht toen Dongguan Trust erop uit was om het onderpand van Kingold te liquideren om de in gebreke gebleven schulden te dekken.

Dongguan Trust liet toen weten dat zij goudbaren had verkregen die helemaal niet uit goud bestonden maar waren gevuld met koper.

Kingold’s crediteuren waren gewaarschuwd.

Niet gek dus dat China Minsheng Trust, een van Kingold’s grootste schuldeisers, een gerechtelijk bevel kreeg om het onderpand te testen voordat de schulden van Kingold opeisbaar werden.

Op 22 mei keerde die testresultaten terug en daaruit bleek dat de baren in bezit van Minsheng Trust eveneens bestonden uit met goud verguld koper.

Oei.

De Chinese autoriteiten onderzoeken nu hoe dit kon gebeuren, terwijl Kingold’s Jia blijft ontkennen dat er iets mis is met het onderpand.

De provinciale overheid van Hubei heeft een speciale taskforce opgericht om toezicht te houden op de zaak en lanceerde een onderzoek.

De Shanghai Gold Exchange heeft Kingold nu afgelopen woensdag, op 24 juni, officieel gediskwalificeerd als lid.

Kingold werd in 2002 opgericht door Jia en was voorheen een goudfabriek in Hubei, aangesloten bij de People’s Bank of China en tijdens een herstructurering afgesplitst van de centrale bank van China.

Kingold is een van grootste gouden sieraden fabrikanten van China, waarbij zij zowel een speler is in design, productie als in de handel van het edelmetaal.

Het bedrijf debuteerde op de Amerikaanse Nasdaq in 2010.

Aandelen worden tegenwoordig verhandeld rond de dollar, waardoor Kingold nog slechts een marktwaarde heeft van 12 miljoen dollar.

Dat is liefst zeventig procent minder ten opzichte van een jaar geleden.

Gisteren ging er nog eens 25 procent van de waarde af.

Bronnen: Nikkei, Zerohedge

Foto: Flickr