De aantrekkingskracht van goud blijft toenemen, met een spotprijs van meer dan 1.800 dollar per ounce en een instroom in door goud-gedekte ETF’s die recordjaar 2009 al volledig heeft overtroffen.
Beleggers geven dit jaar de voorkeur aan veilige havens wegens de financiële en monetaire maatregelen die genomen zijn in de bestrijding van de economische schade die het coronavirus heeft veroorzaakt.
Het zorgt voor een aanhoudende instroom in de door de goud-gedekte ETF’s, op de beurs verhandelde goudfondsen, aangezien centrale banken en overheden enorme stimuleringsprogramma’s uitrolden.
James Steel, hoofd edelmetalenanalist bij HSBC Securities: “A massive investor response to Covid-19 has pushed ETF holdings to record levels, the impact of which has outweighed the decline in jewelry demand and absorbed increases in recycling. Further inflows are expected as investors respond to elevated risks and low yields”
De aanhoudingen in goud-ETF’s zijn vorige week dinsdag gestegen tot 3.234,6 ton. Daarmee zag 2020 tot nu toe een stijging in aanhoudingen ter waarde van 734 ton. Het totaal is tot nu toe dit jaar elke maand gestegen.
Vorige week woensdag steeg goud tot 1.818,02 dollar per ounce, de hoogste koers sinds september 2011.
Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank over de doorbraak door die 1.800 dollar grens: “Now that the break has occurred we’re probably seeing fresh buying coming in from traders who’ve been sitting on the fence”
De SPDR Gold Shares ETF, de grootste goud-ETF, zag afgelopen week voor een 15e week op rij een stijging in aanhoudingen. Sinds haar debuut in 2004 is dat niet eerder voorgekomen.
Ook zilver kende een goede week, waarbij het in lange tijd weer meer dan 19 dollar per ounce aandeed. Daarmee steeg het meer dan een dollar in vijf dagen tijd.
Analisten verwachten dat het edelmetaal dra de 20 dollar per ounce aan gaat doen. De vraag wordt gedreven vanuit het feit dat goud al langere tijd beter presteert dan zilver, gekeken naar de goud-zilver ratio.
De goud-zilver ratio kwam de afgelopen maanden uit boven de 125, wat er op neer komt dat voor elke ounce goud er 125 ounces zilver aangekocht kon worden. Dat niveau is echter rap gedaald tot onder de 100.
Dat 125-niveau betrof een niveau dat historisch gezien niet eerder gezien werd, waarbij zilver dus een gigantisch potentieel bleek te hebben. Gekeken naar het feit dat de goud-zilver ratio normaliter tussen de 10 en de 80 koerst geeft het nog steeds een voordeel.
Zilver kan daarbij evengoed als veilige haven gezien worden, hoewel iets beter betaalbaar, en daarnaast wordt verwacht dat de push naar groene energie de vraag naar zilver eveneens zal stuwen, gekeken naar de industriële vraag naar het edelmetaal.
Bronnen: Goldhub, Bloomberg, Kitco
Foto: Flickr