Voor het eerst in meer dan twintig jaar tijd heeft Tsjechië in juni weer goud aan haar reserves toegevoegd. De centrale bank kocht 1,2 ton goud en breidde daarmee haar goudvoorraad uit naar 9 ton.
De centrale bank heeft de afgelopen twintig jaar steeds een klein beetje goud gebruikt om herdenkingsmunten van te slaan. Daardoor zakte de goudvoorraad van 13,8 ton in 2002 naar een dieptepunt van 7,8 ton in mei dit jaar.
Met de aankoop in juni 2020 is de goudvoorraad van de centrale bank weer terug op het niveau van augustus 2018. De goudvoorraad vertegenwoordigt nog steeds minder dan 0,5 procent van de totale reserves van Tsjechië.
Markéta Fišerová, woordvoerster van de centrale bank, gaf aan dat het aandeel van goud in de totale reserves laag blijft, aangezien de centrale bank het edelmetaal lange tijd niet als optimaal instrument heeft beschouwd voor de reserves van moderne centrale banken.
Daarmee heeft het zichzelf in de vingers gesneden. De Czech National Bank (CNB) verkocht tientallen tonnen goud op het moment dat het eigenlijk aan had moeten kopen.
Eind jaren negentig verdiende de CNB 16 miljard CZK (Tsjechische kronen) voor de verkoop van haar goudreserves. Als het vandaag hetzelfde bedrag zou verkopen, zou het ruim meer dan het viervoudige ontvangen.
De CNB heeft enkel in 1997 liefst 25 ton goud verkocht, waarbij de goudreserves afnamen van 70 tot 45 ton goud. Sindsdien gingen de reserves enkel lager.
In de eerste vijf maanden van dit jaar kochten volgens het Internationaal Monetair Fonds alle centrale banken wereldwijd meer dan 206 ton goud. Daarnaast verkochten ze tegelijkertijd 62 ton, waarbij goudreserves in totaal dus opliepen met 144 ton goud.
Tsjechië schaart zich onder een steeds grotere groep van Oost Europese landen die goud opkopen. De afgelopen jaren hebben ook Polen, Hongarije en Servië het edelmetaal aan de reserves toegevoegd.
Polen verdubbelde haar goudreserve, terwijl Hongarije haar goudvoorraad vertienvoudigde. Ook repatriëring van het goud naar eigen bodem is een geluid dat steeds vaker gehoord wordt in Oost-Europese landen, in navolging van onder meer Nederland en Duitsland.
In landen als Slowakije en Roemenië gaan nu geluiden op om het goud te repatriëren. Steeds meer landen halen hun goudvoorraden terug vanwege toenemende economische en geopolitieke onzekerheid.
Foto: Flickr