Goud koerst vandaag voor het eerst sinds 2011 boven de 1.900 dollar per ounce en het lijkt erop dat de all-time high die dat jaar neer werd gezet dra wordt doorbroken.
Toenemende tekenen dat de coronapandemie een economisch herstel in de weg staat en de spanningen tussen de VS en China ondersteunen de koers.
Goud profiteert ook van het feit dat de dollar verzwakt en verwachtingen van een stijgende inflatie te midden van massale liquiditeitsinjecties door centrale banken.
Het edelmetaal stevent af op een zevende wekelijkse stijging, de langste stijging sinds 2011. Dit terwijl het erop lijkt dat zilver de week uitgaat met de grootste wekelijkse stijging in ongeveer veertig jaar.
Analist Ross Norman: “It’s the indirect effects of the virus to the economy and deep doubts whether we’re going to see a V-shaped recovery which is supporting gold. If the economy doesn’t show quality signs of improving you could see further flows into gold and it would just stride majestically over $1,922 and continue higher up towards $2,000”
Goud is dit jaar in dollars al met 24 procent gestegen. De spotprijs staat vandaag ongeveer 0,9 procent hoger op 1.903 dollar per ounce. De koers nadert daarmee het record van 1.921,17 dollar per ounce in september 2011.
Ook de spotprijs van zilver stijgt vandaag met ongeveer 1 procent. Daarmee sluit het een bijzonder goede week af, waarin het edelmetaal zo’n 18 procent steeg.
Eily Ong, analist bij Bloomberg Intelligence, geeft aan dat die stijging van de goudprijs prima door kan zetten tot in 2021. Ook UBS Group verhoogde haar koersdoel op de korte termijn, tot 2.000 dollar per ounce eind september.
Daarnaast zagen de goud-ETF’s wederom een grote toestroom. In de week tot 22 juli bleek er 3,8 miljard dollar aan goud te zijn aangekocht middels deze fondsen. Dat is op een week na het grootste wekelijkse bedrag ooit.
Terwijl de spotkoers van goud nog zo’n 20 dollar af staat van haar all-time high komen de futures-contracten op de Comex al hoger uit. Het contract van december deed gisteren een koers aan van liefst 1.927,10 dollar per ounce.
Foto: Flickr