De goudkoers staat sinds begin dit jaar 25 procent hoger en koerst op het moment boven de 1.900 dollar per ounce, niet ver van haar recordhoogte van 1.921 dollar in 2011.
Ondertussen hebben aandelenmarkten wereldwijd, zoals gemeten door de MSCI World index, bijna alle verliezen goed gemaakt die zij hebben geleden toen de coronapandemie flinke schade berokkende aan de wereldeconomie.
Aandelenmarkten zijn gemiddeld nog zo’n 5 procent verwijderd van hun hoogtepunt van februari dit jaar, voordat corona toesloeg.
Gekeken naar waar het zogenoemde “slimme geld” naartoe gaat lijkt echter een van die stijgingen (aandelenmarkten vs goud) onhoudbaar.
Volgens jaarlijks onderzoek door Invesco, dat deze week werd gepubliceerd, blijkt dat in het eerste kwartaal staatsfondsen hun blootstelling aan aandelen flink hebben teruggebracht, tot het laagste niveau sinds 2014.
Die trend vertoont daarbij geen tekenen van vermindering. Meer dan een derde van deze fondsen is van plan om hun aandelenbezit in het komende jaar te verminderen.
Volgens Invesco, die 83 staatsinvesteringsfondsen en 56 centrale banken ondervroeg die in totaal 19 biljoen dollar onder beheer hebben, zijn vooral private equity en infrastructuur de sectoren waarin geïnvesteerd gaat worden.
Toch is ook de goudsector er een die profiteert gekeken naar de afbouw door deze fondsen en interesse van beleggers.
Hoewel er een behoorlijk grote daling is in vraag naar goud voor sieraden, in de belangrijkste landen China en India, is er een gigantische vraag naar goud als beleggingsinstrument.
In de eerste helft van 2020 zagen goud-ETF’s een toestroom van liefst 734 ton goud, met een waarde van ongeveer 39,5 miljard dollar.
Dat betrof een stijging van 600 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het World Gold Council (WGC).
Ook centrale banken hebben de afgelopen jaren hun toewijzingen aan goud verhoogd en de trend lijkt alleszins voorbij.
Zo’n 18 procent van de centrale banken is van plan om hun goudreserves in het komende jaar te verhogen.
Daarbij: 23 procent van de staatsfondsen is eveneens van plan hun blootstelling aan het edelmetaal te vergroten, zo blijkt uit het rapport van Invesco.
Ook Stéphane Monier, CIO bij Lombard Odier’s Private Bank, geeft in een nieuw artikel genaamd “The case for holding gold” aan dat de bankgroep goud aan portefeuille heeft toegevoegd en klanten adviseert ditzelfde te doen.
De Lombard Odier Group is een onafhankelijke Zwitserse bankgroep gevestigd in Genève en heeft 259 miljard Zwitserse franc onder beheer.
Volgens Monier is er een grote verschuiving gaande in de vraag naar goud, van fysiek (sieraden) naar beleggingsinstrument. In huidig onzekere tijden lijkt voor goud het licht op groen te staan.
Bron: Lombard Odier, Bloomberg
Foto: Flickr