Ging goud vorige week in de futures-markt al even door de 2.000 dollar per ounce-grens heen, gisteren deed het edelmetaal hetzelfde in de spotmarkt.
Dat is voor het eerst ooit gekeken naar de goudkoers in dollars en het edelmetaal eindigde de dag op 2.020 dollar per ounce. Op het moment koerst goud op de spotmarkt op 2.040 dollar.
Ook in andere belangrijke valuta doet het edelmetaal nieuwe recordhoogtes aan, zoals de euro, Canadese en Australische dollar.
In euro koerst het op dit moment op de 1.720 euro per ounce goud. Op 1 januari van dit jaar was dat nog 1.350 euro per ounce, een stijging van een kleine 30 procent.
De 40 procent stijging in dollars voor enkel dit jaar zorgt ervoor dat goud een van de best presterende activa is onder de “mainstream assets”.
Hoewel mainstream. De goudmarkt mag dan wel een miljardenmarkt betreffen maar het aantal vermogensbeheerders en pensioenfondsen, die daadwerkelijk in het edelmetaal geïnvesteerd zijn, zijn marginaal te noemen.
Al vrijwel het gehele jaar stijgt de goudprijs, met uitzondering van een felle dip in maart toen de coronapandemie aandelenmarkten flink opschudde en er een liquiditeitsprobleem ontstond waarbij alles in de verkoop ging.
Sindsdien, nadat goud even onder de 1.500 dollar per ounce dipte, is het edelmetaal weer flink opgekropen.
Vorige week deed het edelmetaal al een recordprijs aan en ging het over het vorige record van 1.920,90 dollar per ounce in 2011.
Door de onzekerheid omtrent de economische gevolgen van onder meer het coronavirus en de aanhoudende handelsspanningen tussen de VS en China, zijn veel beleggers op zoek naar zekerheid en zoeken daarom hun toevlucht tot goud.
Dinsdag in de loop van de dag kwamen berichten naar buiten dat de regering in de VS niet ver meer was van een akkoord over een nieuw steunpakket voor de Amerikaanse economie. Dat zal waarschijnlijk vandaag bekend gemaakt worden.
Nu het vorige record is genomen en de bijzondere grens van 2.000 dollar eveneens is doorbroken lijkt het wachten op de volgende grote horde: de 3.000 dollar-grens.
Iets wat de Bank of America (BoA) binnen 18 maanden ziet gebeuren. De bank ziet dat goud nog steeds weinig terug te zien is in portefeuilles wereldwijd in verhouding tot posities in aandelenmarkten.
Met huidige onrusten op financiële markten, het (geo)politieke landschap en wegens de coronacrisis kan de 3 procent-allocatie, dat op het moment aan wordt gehouden door beleggers wereldwijd, makkelijk terug naar de 6 procent aan goud dat aan werd gehouden in 1980, aldus BoA.
Bronnen: Buillon Vault, Financial Times
Foto: Flickr