David Liew, een voormalig trader in edelmetalen bij Deutsche Bank, werd in 2017 door de Amerikaanse overheid binnengehaald als belangrijkste informant in het zogeheten “spoofen”.
Spoofing impliceert het plaatsen van een order om die vervolgens snel te annuleren om zo de markt op het verkeerde been te zetten en daarvan geldelijk te profiteren.
Liew gaf toe dat het “spoofen” van de edelmetaalmarkten door traders bij internationale grootbanken jarenlang de normaalste zaak van de wereld was.
Na zijn bekentenissen werden er talloze arrestaties verricht en door onder andere Deutsche Bank, UBS, JP Morgan, Merrill Lynch Commodities, Scotia Bank, Citigroup en HSBC voor honderden miljoenen dollars aan boetes betaald.
Afgelopen woensdag zat Liew wederom in de rechtbank in Chicago, waar hij een federale rechtbankjury vertelde hoe hij de goud- en zilverprijzen kon manipuleren.
Het spoofen leerde hij van twee succesvolle senior traders bij de bank, Cedric Chanu en James Vorley, waar hij ongeveer drie jaar mee samenwerkte.
Liew: “I saw Mr. Vorley and Mr. Chanu do it. The senior traders often placed buy and sell orders they never intended to execute, a strategy intended to influence prices so they could reap illegal profits”
Hij werkte samen met Chanu in Singapore van 2009 tot 2012 en communiceerde dagelijks middels een live videochat met Vorley in Londen.
Terwijl Liew wist dat het manipuleren van de koersen verkeerd was gaf hij woensdag te kennen dat spoofing “zo alledaags en normaal onder collega’s was, dat hij dacht dat het wel OK was”.
Eigenlijk valt daar niks tussen te krijgen. Het is de reden waarom zoveel edelmetaalhandelaren in de periode 2008 tot 2013, toen onder meer bovengenoemde banken de manipulatie van de edelmetaalhandel tot een kunst hadden verheven, aan die manipulatie meewerkten.
Een lucratieve business maar evengoed een strafbaar feit.
Vorley en Chanu staan nu terecht wegens fraude en samenzwering, beschuldigd van het uitgeven van meerdere valse handelsorders tussen 2008 en 2013.
In hun verdediging beweren Vorley en Chanu dat hun acties legaal waren.
Het annuleren van orders is volgens hen een geaccepteerde blufstrategie in de competitieve wereld van de high-frequency trading, waar computers gebruik maken van algoritmes om gigantische transacties in milliseconden uit te voeren.
Daar mogen zij zo over denken, legaal is het allesbehalve.
Aan de andere kant is het wel een onbedoelde bevestiging dat het hele bouwwerk van high frequency trading gestoeld is op manipulatie.
De verdedigingsadvocaten argumenteerden ook dat geen van de acties van de traders door de compliance-afdeling van Deutsche Bank werden gesignaleerd.
Dit spreekt boekdelen.
Wanneer zelfs de juridische afdelingen een oogje dichtknijpen valt te begrijpen hoe geaccepteerd het bij de grootbanken was – en hoogstwaarschijnlijk is – om markten te manipuleren.
Foto: Flickr