Goud kende vorige week haar slechtste week sinds maart, met een daling van zo’n 4,6 procent ten opzichte van de week daarvoor.
De Amerikaanse dollar steeg significant ten opzichte van de euro, wat er mede voor zorgde dat de prijs van het edelmetaal woensdag onder de $1.900 per ounce koerste.
Sinds 23 juli was dat niet meer voorgekomen. Het edelmetaal koerst nu zo’n tien procent lager dan haar hoogste punt op $2.075 dollar per ounce.
Beleggers vragen zich af of dit nu het einde is van de stijgende koers die we sinds maart hebben gezien. Het antwoord is redelijk simpel: nee.
Correcties als deze zijn normaal en gezond, na de gigantische stijging de afgelopen maanden.
Een koerscorrectie is deel van het DNA, waar volatiliteit een groot onderdeel van uit maakt.
Tijdens eerdere grote stijgingen, denk aan begin jaren 2.000, waren er verschillende significante dalingen. En sommige van die dalingen betroffen dips van meer dan 20 procent.
Het edelmetaal steeg in die 20 jaar tijd wel van 300 dollar per ounce naar de huidige 1.900 dollar per ounce.
Goud is nu, op de korte termijn, meer “oversold”, dan op enig ander moment sinds het in januari 2019 de “golden cross” doorbrak gekeken naar de 10-daagse relative strength index (RSI).
Een golden cross doet zich voor wanneer het 50-daags voortschrijdend gemiddelde van een actief boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde komt.
Dat was dus het geval in januari 2019 en het edelmetaal is sindsdien sterk gestegen.
De laatste keer dat goud oversold was, was medio maart. Goud viel toen niet alleen onder het 50-daags voortschrijdend gemiddelde maar ook onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde.
Op het moment koerst goud nog steeds onder het 50-daags voortschrijdend gemiddelde, maar ook nog steeds ver boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde.
Mocht u de dip in maart hebben gekocht, dan zag u uw positie de vijf maanden daarop stijgen met 40 procent.
Kan goud nu niet verder naar beneden? Absoluut. Maar het opwaartse potentieel blijft, zeker gekeken naar zowel huidig economisch, monetair, financieel als politieke landschap.
Bron/Foto: US Funds