Een apart bericht gisteren, toen De Nederlandsche Bank (DNB) publiekelijk liet weten het goud dat zij aanhoudt in het Amsterdamse hoofdkantoor van de centrale bank diezelfde avond ging verhuizen.
Normaliter gebeuren dit soort operaties in het uiterste geheim en wordt pas later bekend gemaakt dat betreffende operatie is voltooit.
DNB liet in een bericht op haar website weten dat het vrijdagavond een grote hoeveelheid goud en bankbiljetten naar Haarlem ging verhuizen.
Dit werd direct opgepikt door verschillende media. Ook DNB zelf stuurde een tweet uit.
🚔De verhuizing van bankbiljetten en ruim 200 ton aan goud naar Haarlem is begonnen. Een operatie met bijzondere beveiligingseisen in samenwerking met @Defensie @Marechaussee @Politie en gemeenten.
Lees hier waarom de bankbiljetten en het goud verhuizen: https://t.co/UPrybHaGlf pic.twitter.com/RoC0i4uI4r
— De Nederlandsche Bank (@DNB_NL) October 2, 2020
Het goud en geld werden verplaatst in meerdere zwaarbeveiligde transporten. Bij de verhuizing waren defensie, de marechaussee en de politie betrokken.
DNB liet weten dat voor de verhuizing tijdelijk straten werden afgesloten, maar welke dat zijn werd uit veiligheidsoogpunt niet bekend.
In de Amsterdamse goudkelder lagen ongeveer 15.000 goudstaven, die omgerekend ongeveer tien miljard euro waard zijn. Het betreft een derde van de totale Nederlandse goudvoorraad.
De voorraden van de DNB worden tijdelijk opgeslagen in de kluizen van de voormalige drukkerij van Joh. Enschedé in Haarlem.
Het goud- en bankbiljettenbedrijf van DNB zijn hier ondergebracht voor de duur van de bouw van het nieuwe DNB Cashcentrum in Zeist.
De bouw van dat Cashcentrum startte vorig jaar en het is de bedoeling dat het goud in 2023 in Zeist komt te liggen.
DNB liet vorig jaar al weten dat het hoofdkantoor aan het Frederiksplein in Amsterdam gerenoveerd gaat worden.
Aanvankelijk zouden het goud, geld en de medewerkers van Cash Operations tot oplevering van het Cashcentrum op het Frederiksplein gehuisvest blijven.
Na de verhuizing naar Zeist, zou vervolgens het laatste deel van het Frederiksplein gerenoveerd kunnen worden.
Doordat het gebouw in Haarlem beschikbaar kwam kan het tijdelijk in Haarlem worden gehuisvest en dat versnelt de renovatie van het gebouw in Amsterdam.
De goudvoorraad keert echter niet meer terug naar de hoofdstad maar gaat over enkele jaren richting Zeist.
De 200 ton goud dat DNB in Nederland heeft opgeslagen is niet het enige. In totaal heeft DNB zo’n 612 ton goud, het meeste in New York.
Daarnaast wordt er nog goud aangehouden in de Canadese hoofdstad Ottawa en in Londen.
Bron: DNB
Foto: Flickr