De SPDR Gold Trust (GLD) is veruit het grootste door goud gedekte Exchange Traded Fund (ETF) ter wereld en staat genoteerd aan de NYSE Arca en aan de beurzen van Tokio, Hongkong, Singapore en Mexico.
Met 1.275 ton aan ‘geclaimd’ goud in een geheime HSBC kluis in Londen is GLD niet zonder controverse. Zo houdt GLD bijvoorbeeld grote hoeveelheden goudstaven bij de Bank of England aan.
Toch is deze ETF verrassend populair bij bekende en grote hedgefondsbeleggers, die GLD gebruiken voor de blootstelling aan de goudprijs in dollars.
Het mag daarom vreemd en verontrustend heten dat zo’n belangrijke speler als het in Manhattan gevestigde World Gold Trust Services (WGTS) haar Chief Financial Officers (CFO’s) niet weet te behouden.
Een van de belangrijkste taken van de WGTS-CFO is het opstellen van de kwartaal- en jaarrekening van de SPDR Gold Trust en ervoor te zorgen dat alles met betrekking tot de administratie en boekhouding van de SPDR Gold Trust in overeenstemming is met de geldende boekhoudkundige afspraken.
Sinds begin 2014, dus de afgelopen zes jaar, zijn er maar liefst zes CFO’s geweest bij WGTS. Het betroffen Robin Lee, Adrian Pound, Samantha McDonald, Joseph R. Cavatoni, Laura S. Melman en Brandon Woods.
Instinctief geeft dat toch aan dat er ergens iets niet klopt. Je zou denken dat een CFO van ’s werelds grootste goud-ETF een prestigieuze en gewilde rol is. Blijkbaar hebben de zes hierboven genoemde personen daar toch een andere mening over.
De vraag is nu waarom? Is het een kwestie van de WGTS-cultuur? Is het moeilijk om met de CEO samen te werken? Een kwestie van verveling? Of klopt er iets niet onder de motorkap in activiteiten bij de SPDF Gold Trust?
Moet de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurswaakhond, niet haar aandacht richten op de SPDR Gold Trust en zich afvragen waarom er zo’n groot verloop is?
Moeten alle grote hedgefondsen ter wereld, zeker gekeken naar hun due diligence verplichting naar investeerders, niet op hun hoede zijn gekeken naar dat verloop?
Bron: Bullion Star
Foto: Flickr