Het juli-september kwartaal zag de zwakste vraag naar goud tot dusver dit jaar, ondanks een verhoging naar de vraag vanuit de sieradensector.
Volgend jaar zal, net als dit jaar, de vraag naar goud door juweliers en centrale banken lager liggen dan vóór het coronavirus.
Beleggers zullen er echter voor zorgen dat de koers van het edelmetaal niet daalt, aangezien zij volgens onderzoeksbureau Refinitiv Metals Research recordhoeveelheden goud blijven opkopen.
De goudprijs koerst nog steeds dichtbij haar recordhoogte van 2.072,50 dollar per ounce in augustus, op een huidige koers van 1.900 dollar per ounce.
Dat komt voornamelijk door beleggers in zowel Europa als Noord-Amerika die massaal goud aan blijven kopen middels de goud-ETF’s. Ook de vraag naar fysiek goud als munten en baren blijft stabiel.
Maar die hoge koers, in combinatie met wereldwijde lockdowns, hebben ervoor gezorgd dat de verkoop van sieraden in Azië flink af is genomen. Normaliter is die verkoop van goud middels sieraden in Azië enorm.
Voor de eerste zes maanden van 2020 was de wereldwijde vraag naar goud voor sieraden 572 ton. Vorig jaar was dat voor dezelfde periode nog 1.065 ton.
Beleggers kochten in die eerste maanden dit jaar 1.131 ton goud op. Vorig jaar was dat nog 595 ton. Er is dus een duidelijke verschuiving merkbaar.
De vraag naar goud voor sieraden zal volgens Cameron Alexander, onderzoeksdirecteur bij Raffinitiv, dit jaar afnemen met 31 procent, tot 1.327 ton.
Volgend jaar ziet hij die vraag echter weer met 9 procent stijgen tot 1.447 ton goud.
Ook aankopen door centrale bank zal dit jaar flink dalen in vergelijking met vorig jaar. Alexander verwacht een halvering tot 312 ton goud in aankopen, om volgend jaar te stijgen naar 385 ton.
Beleggers zullen volgens hem het gat in de vraag naar goud door de sieradensector en centrale banken opvullen.
Die vraag naar goud-ETF’s zal dit jaar een verdrievoudiging kennen in vergelijking met vorig jaar en komt uit op 1.205 ton goud.
Volgend jaar zal dat nog eens stijgen tot 1.362 ton goud, wat een absoluut record mag heten.
Aankopen in goudbaren en gouden munten zal dit jaar dalen tot 917 ton, alvorens volgend jaar te stijgen met 13 procent tot 1.039 ton.
Bronnen: Kitco, Mining Journal, Reuters
Foto: Flickr