JP Morgan verdiende dit jaar al 1 miljard dollar aan de handel in en opslag van edelmetalen als goud en zilver.
Daarmee heeft de bank de boete van bijna 1 miljard dollar die zij dit jaar kreeg voor het jarenlang manipuleren van de goud- en zilverkoersen alweer goed gemaakt.
Het betrof een schikking voor het manipuleren van de edelmetaalmarkten middels spoofing.
De schikking stelde JPMorgan in staat normale activiteiten voort te zetten zonder in staat van beschuldiging te worden gesteld.
David Liew, een voormalig trader in edelmetalen bij Deutsche Bank, werd in 2017 door de Amerikaanse overheid binnengehaald als belangrijkste informant in het spoofen.
Sindsdien zijn er door onder meer Deutsche Bank, UBS, JP Morgan, Merrill Lynch Commodities, Scotia Bank, Citigroup en HSBC voor honderden miljoenen dollars aan boetes betaald.
Of de banken daar iets van geleerd hebben valt te betwijfelen, gezien het feit dat JP Morgan nu die boete alweer volledig heeft terugverdient.
De bank profiteerde van een toestroom van beleggers op de goudmarkt, die door de coronacrisis hun toevlucht zochten in veilige havens.
Door haar dominante positie op de termijnmarkt wist JP Morgan daar meer van te profiteren dan andere banken.
De Amerikaanse zakenbank heeft zowat 1 miljard dollar verdiend tot half november. De grondstoffenafdeling zal naar verluidt meer dan 1,5 miljard dollar opbrengen dit jaar en daarmee Goldman Sachs van de troon kunnen stoten.
Volgens schattingen van McKinsey verdienden de tien grootste zakenbanken ter wereld dit jaar 1,7 tot 2 miljard dollar aan de handel in edelmetalen.
Daarvan nam JP Morgan, de grootste bank in de VS en daarmee ook een van de grootste banken ter wereld, met haar activiteiten op de termijnmarkten bijna de helft voor haar rekening.
George Kuznetsov van McKinsey CIB Insights geeft aan dat banken niet eerder zoveel verdienden aan de goudhandel. De max stond eerder op 600 miljoen dollar op jaarbasis.
Bronnen: Reuters, CNBC, Zero Hedge
Foto: Flickr