Futures markten zijn vandaag één groot casino!

Commerciële banken moeten in de komende weken en maanden voor $35 miljard aan goud kopen via de futuremarkten. Ze zijn daar wettelijk toe verplicht. 

De banken die goud verhandelen, de “bullion banken”, zitten namelijk momenteel op een shortpositie van ongeveer $35 miljard aan goud in de future markten. Tonnen goud die ze verkocht hebben zonder enige fysieke dekking.

Ik hoor je denken, hoe kan zoiets?

Laat me snel even uitleggen hoe een future werkt.

De eerste futures contracten werden in 1851 afgesloten. Boeren hadden geld nodig om de eerste kosten van hun oogsten te kunnen betalen.

Ze sloten contracten af met handelaars. Handelaars betaalden de boeren op voorhand die dan op een later tijdstip de afgesproken producten leverden.

De boer wist nu welke opbrengsten hij kon verwachten en kon beginnen met zaaien!

Vandaag de dag zijn zulke contracten gestandaardiseerd en worden ze ook volop gebruikt door banken en speculanten.

De banken doen een verkoopbelofte tegen een bepaalde termijn. Aan de andere kant van deze weddenschap hebben we de beleggers. Zij hopen dat de prijs stijgt om met winst te verkopen.

Hierdoor zitten bullion banken meestal “short” in de markt en speculanten “long”. Beide partijen houden elkaar zo in evenwicht.

De bank op zijn beurt profiteert van de zwakte van beleggers.

Welke zwaktes hebben we het dan over? Wel…

Wanneer beleggers positief zijn verkopen de banken nog meer future contracten waardoor de prijs naar beneden wordt geduwd. Wanneer we dit zien krijgen veel beleggers het heet en laten hun futures weer los aan goedkopere prijzen.

Je kan dus wel stellen dat je als goede belegger over een portie stalen zenuwen moet beschikken. Je moet namelijk je gevoel volgen en net het omgekeerde doen.

Buy low, sell high.

Zo simpel is het!

Vandaag zitten de bullion banken dus met een net shortpositie van 615 ton goud. Dit is 20% van de gehele jaarproductie van goud over heel de wereld.

De banken moeten deze negatieve positie op een bepaald moment wel gaan omdraaien. Dat doen ze door futures op goud aan te kopen op diezelfde markten.

Kijk naar de grafieken van deze zomer.

Toen de koersen piekten werden beleggers aangetrokken. Banken verkochten volop goud dat ze niet hadden, maar ze duwden zo wel de prijs naar beneden voor iedereen!

Wanneer de koers effectief aan een pauze toe was, duwden ze door naar beneden.

Manipulatie noemen sommigen dat…

Het heeft in ieder geval de prijs een stuk lager geduwd, goud is ondertussen sinds de piek in augustus 14% gedaald.  Dat kan wel eens een mooi moment zijn voor de banken om hun posities om te draaien. Zo duwen ze de prijs weer hoger.

Ook voor de particuliere beleggers zoals jij en ik, lijkt dit niveau weer een mooi moment om goud in te slaan.

 

Klik hier om fysiek goud aan jouw portefeuille toe te voegen