Afgelopen zondag werden 11 mijnbouwwerkers gered, nadat ze sinds 10 januari na een explosie vastzaten in een in aanbouw zijnde goudmijn in de Chinese kustprovincie Shandong.
Een had daarbij het leven gelaten, een totaal van 12 mensen waren op dat moment terecht. Reddingswerkers die op zoek waren naar de 10 overgebleven mijnbouwwerkers hebben maandag negen andere mijnbouwwerkers levenloos aangetroffen.
Het dodental staat nu dus op 10, waarbij er nog één mijnwerker wordt vermist. De reddingsoperatie wordt gehinderd door hoogstaand water, maar zolang de vermiste arbeider niet is gevonden zullen de reddingswerkzaamheden doorgaan.
Dat er doden vallen in Chinese mijnen mag geen uitzondering heten want Chinese mijnen behoren tot de dodelijkste ter wereld. Het land registreerde vorig jaar liefst 573 doden, zo blijkt uit cijfers van de National Mine Safety Administration.
In totaal zaten er 22 mensen vast in de Chinese goudmijn, die ongeveer 600 meter onder de grond werkten toen er zich op 10 januari een explosie voordeed in de Hushan-mijn in Qixia.
Elf van hen werden zondag na twee weken ondergronds te hebben doorgebracht levend uit de mijn gehaald, waaronder één persoon die in zeer zwakke toestand verkeerde en aan wie reddingsteams uiteindelijk geen hulp meer konden bieden.
De burgemeester van Yantai, Chen Fei, zei dat reddingswerkers van zondag tot maandagmiddag bleven zoeken en uiteindelijk de lichamen van negen mijnwerkers hadden gevonden.
De 11 mijnwerkers die zondag werden bevrijd, werden veel eerder dan verwacht gered nadat was gebleken dat stalen buizen in een geblokkeerde mijnschacht verhinderde dat puin lager kon vallen.
Een luchtventilatieschacht, de meest haalbare manier om de arbeiders naar boven te halen, was vrijgemaakt tot een diepte van 368 meter, aldus Xiao Wenru, hoofdingenieur bij de reddingswerkzaamheden.
Op die locatie werd ontdekt dat er een aantal stalen buizen een blokkade vormde voor het puin dat zich daarboven bevond. Onder die stalen buizen was er zo goed als geen puin, en dat bleek de redding voor de helft van de mijnbouwwerkers.
Xiao vertelde persbureau Xinhua zondag dat er een doorbraak was geweest in de reddingspogingen, na het opruimen van enkele blokkades en het vinden van de lege ruimte eronder.
Ambtenaren hadden eerder aangegeven dat ze wellicht nog 15 dagen zouden moeten wachten voordat ze gered konden worden, vanwege een blokkade langs de eerder beoogde vluchtroute.
Foto: Flickr