Jamie Dimon, CEO van JP Morgan, gaf tijdens een conference call aan dat zijn bank $500 miljard aan liquide middelen opzij zet uit angst voor een hogere inflatie.
Dat lijkt op het eerste zicht nogal contradictorisch.
Als je inflatie verwacht, wordt de koopkracht van cash onderuit gehaald en dan wil je toch net van die cash af?
Maar een bank werkt anders.
JP Morgan heeft deze cash namelijk geleend van de depositohouders.
Als je $500 miljard cash hebt en daar staat ook een lening van $500 miljard tegenover, heb je geen inflatierisico.
Wat je wél hebt, is een renterisico.
Als je deze cash bijvoorbeeld investeert in 10-jarige staatsleningen, brengt je dat tegen de huidige rente van 1,57% jaarlijks $7,85 miljard aan rente-inkomsten op.
Dimon gokt er echter op dat hij meer rente kan vangen door een beetje te wachten. JP Morgan houdt dus $500 miljard cash aan omdat de bank een hogere rente verwacht.
Ik vertel je dit allemaal omdat het aantoont dat de hogere inflatiecijfers vandaag reeds invloed hebben op ons gedrag en zo komen we snel terecht in een vicieuze cirkel.
Er zit een grote psychologische component aan inflatie.
JP Morgan bereidt zich voor op een oplopende inflatie, en het zal in andere bestuurskamers net zo goed onderwerp van gesprek zijn.
Beleggers schrokken er gisteren een beetje van dat Jerome Powell een iets ander geluid liet horen maar ik verwacht eigenlijk niet meteen een ommekeer van het beleid.
De huidige correctie in de edelmetalen lijkt me tijdelijk van aard, aangezien de Fed maandelijks gewoon $120 miljard de economie in blijft duwen.
Dat de rente eventueel wat vroeger verhoogd zou kunnen worden, is niet meteen de grote game-changer.
Ik zal zelfs meer zeggen, als JP Morgan gelijk krijgt en de lange termijn rente loopt op, dan zal de Fed meer stimulus voorzien in plaats van minder. De VS kan geen hogere rente meer verdragen.
Vergeet ook niet dat Joe Biden grote haast heeft om zijn plannen door te voeren. De Democraten hebben vandaag immers de meerderheid in het Congres en dat kan in 2022 weer veranderen.
The time is now.
De biljoenen vliegen je om de oren, en de Fed zal het verschil gewoon bijprinten.