Indonesië, dat een van ’s werelds grootste goudmijnen in bezit heeft, is van plan een goudbank op te richten om de handel in het edelmetaal in het land te stimuleren.
De regering pleegt momenteel overleg met onder meer de centrale bank en de mijnbouwindustrie. Het is de bedoeling dat de bank in 2024 operationeel wordt, aldus minister van Handel Muhammad Lutfi.
Lutfi gaf maandag in een interview aan: “Our exports have gone to transit countries because they have better gold trading systems, either in the form of bullion banks or better bourses than ours. As a gold producing country why would we sell it to transit countries?”
Indonesië is de grootste goudproducent van Zuidoost-Azië, met de Grasbergmijn in Papoea Nieuw Guinea, wat een van ’s werelds grootste reserves herbergt.
De zogeheten “Bullion Banks” houden zich bezig met activiteiten als clearing, hedging, trading en het in kluizen opslaan van goud en andere edelmetalen.
Dit betreffen wereldwijd voornamelijk banken als JPMorgan Chase en HSBC, waarbij de meeste lid zijn van de London Bullion Market Association.
Een eigen Bullion Bank zou de noodzaak verminderen om goudproducten te importeren nadat zij in het buitenland bewerkt en gecertificeerd zijn.
Het zou een positief effect kunnen hebben op de lokale industrie waarbij financieringsmogelijkheden geboden kunnen worden, zo geeft Iskandar Simorangkir aan – plaatsvervanger macro-economie en beleidscoördinatie op het gebied van financiën bij het coördinerend ministerie voor economische zaken.
Daarnaast zou het de centrale bank van het land in staat stellen verschillende goudinstrumenten te gebruiken om monetaire stabiliteit beter te beheren, aldus Simorangkir.
Indonesië exporteert momenteel veel van haar goud naar landen als Singapore en Australië. De regering is in gesprek met landen die goud opkopen, waaronder leden van de Gulf Cooperation Council, om handelsovereenkomsten op te zetten om zo beter te kunnen concurreren met deze doorvoerlanden.
Eerder deze maand werd al bekend dat de Indonesische overheid van plan is een op blockchain gebaseerd platform op te zetten.
Dit betaal- en spaarplatform dat buiten de bankensector op wordt gezet zou gedekt moeten worden door edelmetalen, om er zo voor te zorgen dat ook de 95 miljoen Indonesiërs die geen toegang hebben tot het financiële systeem een eerlijke kans krijgen.
Foto: Flickr