Mijn portefeuille zit momenteel in een drawdown die inmiddels de 15% nadert. Dat is niet leuk, maar hoort er wel bij als je belegt op de beurs.
Drawdowns laten je twijfelen
Drawdowns testen je
Drawdowns zijn een mentale uitdaging.
Als drawdowns niet zouden bestaan, zou beleggen enorm makkelijk zijn. Iedereen zou dan zijn centen beleggen op de beurs. Niets makkelijker dan dat.
Maar helaas zijn ze onderdeel van het spel en onrechtstreeks verantwoordelijk voor de matige rendementen die de meeste beleggers realiseren met hun aandelenbeleggingen.
Het is pas wanneer de koersen gaan dalen dat je overtuiging wordt getest. Het is behoorlijk makkelijk om vertrouwen te hebben in een belegging die dagelijks hoger lijkt te gaan, maar is het vertrouwen ook nog aanwezig wanneer de koersen een tijdlang de andere kant opgaan?
Dat is toch gewoonlijk het moment dat de twijfels toeslaan.
In een stijgende markt is er enkel interesse voor de bullish bias, maar wanneer de koersen onderuit gaan, is er toch altijd dat stemmetje in je hoofd dat steeds meer luistert naar de beren.
Concreet vertaalt naar de edelmetalen, gaat zelfs de grootste optimist nu toch weer twijfelen of de centrale banken aan het taperen gaan.
En misschien is heel die inflatie opstoot echt wel tijdelijk zoals Joe Biden en Jerome Powell zeggen?
En misschien zinken we weer spoedig weg in een allesvernietigende deflatie die ook de edelmetaalprijzen meesleurt?
Zie je hoe dit werkt? Zie je hoe de twijfels langzaam de bovenhand nemen en je overtuiging testen?
En als je op een gegeven moment dan ook nog eens de dalende koersen als het ultieme bewijs ziet dat deze alternatieve theorieën wel eens kunnen kloppen, dan ben je al snel verloren en duw je de verkoopknop in.
Nee, de juiste aanpak op momenten zoals deze is je oorspronkelijke uitgangspunten er even bijnemen en tegen het licht houden.
In mijn geval steunt mijn thesis op de volgende pijlers:
De Fed moeten blijven printen om het begrotingstekort te financieren.
Ik citeer een stukje uit mijn nieuwsbrief van 16 december 2020:
“De VS moet dus niet alleen het tekort van $3.500 miljard financieren, maar er moet ook nog eens $5.800 miljard gevonden worden om de bestaande schulden af te lossen.
Er zal dus heel wat papier geplaatst moeten worden, en we weten ondertussen allemaal dat er niet genoeg vraag meer is vanuit bij de traditionele kopers. Ook hier zal de FED dus extra inspanningen dienen te leveren.
Dus ja … ik verwacht dat Jerome Powell zijn rol weer ten volle zal spelen.”
Goud is goedkoop in vergelijking met de hoeveelheid geld in omloop
Op de beurs verdien je je geld door te kopen wat goedkoop is en te verkopen wat duur is.
Goud waardeer je in relatie tot de geldhoeveelheid. Hoeveel geld is er in omloop en hoeveel van dat geld is gedekt door het goud op de balans van de centrale banken?
Onderstaande grafiek toont alvast dat de dekking nooit lager was dan vandaag.
Of anders gezegd: goud was nooit goedkoper dan nu!