Goud zag vorige week een golden cross, waarbij het 50-daags voortschrijdend gemiddelde boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde noteerde. In het verleden was dit meestal een bullish signaal voor de goudprijs, dat nog steeds zo’n 12 procent lager staat van haar all-time high van afgelopen zomer.
Op de korte tot middellange termijn lijkt het erop dat de vraag naar goud vooral zal blijven afhangen van het beleid van centrale banken. Dat beleid blijft naar alle waarschijnlijkheid accommoderend, zelfs als de vrees voor inflatie toeneemt.
Volgens de FedWatch Tool van de CME Group is er een 75 procent kans dat de rente over een jaar tussen de 0,00 en 0,25 procent zal blijven. Dat geeft goud genoeg tijd om de 2.000 dollar per ounce wederom te testen.
UBS publiceerde vorige week de resultaten van haar jaarlijkse enquête over reservebeheer bij centrale banken, waaruit blijkt dat bankiers nog steeds zeer bezorgd zijn over de aanpak van de pandemie.
Bijna 80 procent van de respondenten noemde het uitblijven van een einde aan de pandemie als de grootste zorg die de wereldeconomie op dit moment beïnvloedt, waarbij meer dan de helft van hen aangaf te geloven dat de pandemie pas na 2022 voorbij zou zijn.
In de VS is de vaccinatiegraad bij bepaalde bevolkingsgroepen aanzienlijk vertraagd, waardoor Canada, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland hun achterstand hebben ingehaald. In landen met lage inkomens heeft slechts 1 procent van de bevolking 1 dosis van het vaccin gekregen.
De bezorgdheid van centrale bankiers is daarbij niet geheel ongegrond. De hoofdeconoom van IHS Markit publiceerde vorige week een artikel waaruit blijkt dat er een sterke correlatie bestaat tussen de vaccinatiegraad en economische groei. Hoe hoger de vaccinatiegraad van een land, hoe hoger de PMI-metingen in juni waren en vice versa.
In de top drie aan zorgen die de toekomstige groei beïnvloeden staan verder de overheidsschuld (71 procent van de respondenten) en inflatie (57 procent). Een jaar geleden, toen de laatste enquête werd gehouden, kwam inflatie niet eens voor op de lijst.
De London Bullion Market Association (LBMA) merkt in haar overzicht van het tweede kwartaal ook op dat er in mei meer dan 100.000 artikelen over inflatie zijn gepubliceerd, wat veel meer is dan over COVID-19.
Het lijkt er met andere woorden op dat de angst voor inflatie de angst voor corona langzaam overneemt. Voor veilige haven goud al met al een positief teken.
Bron: Forbes
Foto: Flickr