De Britse regering heeft vandaag herhaald dat zij oppositielid Juan Guaido erkent als president van Venezuela.
Daarmee heeft zij de poging, van de door Nicolas Maduro gesteunde Venezolaanse centrale bank om bijna 1 miljard dollar van haar in Londen opgeslagen goud te repatriëren, wederom de kop ingedrukt.
De Europese Unie, die begin dit jaar formeel door Groot-Brittannië werd verlaten, gaf in januari aan dat zij Guaido niet langer wettelijk als president van Venezuela kan erkennen.
Dit nadat hij na parlementsverkiezingen in december zijn positie als hoofd van het parlement was kwijtgeraakt. Opvallend daarbij is wel dat de EU die stemming niet erkent.
Advocaten die de centrale bank vertegenwoordigen, geven te kennen dat de verkoop van het goud de reactie op de coronavirus-pandemie zou moeten financieren.
Daarnaast is het goud nodig om het Venezolaanse gezondheidssysteem te ondersteunen, dat volledig is uitgeput na een zware economische crisis die al meer dan zes jaar duurt, zo pleiten de advocaten.
De Bank of England, die het goud in haar kluizen bewaart, heeft echter geweigerd het goud vrij te geven nadat de Britse regering zich begin 2019 bij tientallen andere landen had aangesloten door Guaido te steunen.
De presidentsverkiezingen van het jaar daarvoor zouden namelijk zijn gemanipuleerd, waarbij Maduro’s overwinning volgens de oppositie en buitenlandse partijen ongrondwettelijk was.
Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf te kennen: “The UK government is clear that Juan Guaido has been recognised by Her Majesty’s Government since February 2019 as the only legitimate President of Venezuela”
Het geschil over het goud begon in mei 2018 toen Maduro zich verzekerde van herverkiezing in een stemming die de belangrijkste oppositiecoalitie boycotte.
Bezorgd over de toenemende sancties tegen de regering Maduro, gaf de Venezolaanse centrale bank bij de Bank of England (BoE) aan dat het de 14 ton goud dat het daar had opgeslagen wilde repatriëren.
Rond het einde van 2018 reisde Calixto Ortega, de president van de Venezolaanse centrale bank, naar Londen om de zaak te bespreken. De BoE gaf Ortega echter te kennen dat er een probleem was met zijn autoriteit.
In februari daaropvolgend sloot Groot-Brittannië zich aan bij tientallen andere naties in het steunen van Guaido’s claim als legitiem president.
In april legde het Amerikaanse ministerie van Financiën sancties op aan de Venezolaanse centrale bank, omdat Maduro deze zou misbruiken voor eigen doeleinden.
Juridische teams die zowel Maduro als Guaido vertegenwoordigen zullen vandaag voor het Britse Hooggerechtshof verschijnen.
Aan het eind van deze week moet duidelijk worden wie nu daadwerkelijk recht van spreken heeft en aanspraak maakt op wat neerkomt op ongeveer 15 procent van Venezuela’s buitenlandse deviezenreserves.
Foto: Flickr