Goudaankopen door centrale banken bedroegen in mei in totaal 56,7 ton goud. Uit de laatste data blijkt dat aankopen in juni verder zijn gestegen, hoewel in mindere mate dan in mei.
De toename in goudreserves waren de drie maanden voor mei aanzienlijk, waarbij het overgrote deel hiervan afkomstig was van slechts twee centrale banken: Hongarije en Thailand. Samen hebben zij tussen begin maart en eind mei meer dan 150 ton goud opgekocht.
Op basis van de nu beschikbare data van de World Gold Council blijkt dat er 6 centrale banken mutaties hebben gerapporteerd in juni. Vier van de 6 landen kochten goud aan. Alleen Kazachstan en Turkije verkochten goud.
Zoals eerder deze maand gerapporteerd is vooral de stevige aankoop van Brazilië opvallend. De centrale bank van Brazilië deed in juni de grootste aankoop in de laatste 21 jaar.
Brazilië kocht liefst 41,8 ton goud op waarmee de positie in goud met ruim 52 procent steeg. De totale goudvoorraad kwam daarmee uit op 121,1 ton.
De centrale bank van Turkije kocht in mei nog 8,6 ton goud. In juni bleek Turkije weer goud te hebben verkocht en daarmee kromp de goudvoorraad met 6,8 ton, waarmee de goudvoorraad nu op zo’n 409 ton uitkomt.
De centrale bank van Kazachstan kocht de laatste jaren een flinke hoeveelheid goud op maar eveneens opvallend: het verkocht in juni 19,8 ton goud.
Van 2017 tot en met 2019 werd er tussen de 30 en 50 ton per jaar aan de goudvoorraad toegevoegd en daarmee wist het in de top 20 te komen van landen met de grootste goudvoorraad.
In juni voegden verder de centrale bank van Polen 1,2 ton goud aan de reserves toe, Oezbekistan 5,3 ton en de centrale bank van India kocht 9,4 ton goud.
Wanneer we alle aankopen en verkopen bij elkaar optellen dan hebben de centrale banken in juni 32 ton goud toegevoegd aan de reserves. In vergelijking: in mei dit jaar voegden centrale banken significant meer goud toe, namelijk 57 ton.
Bronnen: WGC, 247 Wall Street
Foto: Flickr