Goud is nog steeds in staat te stijgen richting de 3.000 of zelfs de 5.000 dollar per ounce in de komende drie tot vijf jaar.
Volgens het Quadriga Igneo fonds onderschatten de markten de risico’s op langere termijn, in verband met het verkrappen van het monetaire beleid van centrale banken.
De voorspelling komt van fondsbeheerder Diego Parrilla, die vorig jaar met succes de recordstijging van goud tot 2.075,47 dollar per ounce voorspelde.
Echter doet het fonds het dit jaar niet nog niet bijzonder goed. Het fonds, dat 250 miljoen dollar onder beheer heeft, heeft in de eerste helft van het jaar verlies geleden. De eerste zes maanden ging het 22 procent lager.
Bloomberg wijst daarbij vooral op de long positie op goud van het fonds en de short positie op aandelen, als reden voor die underperformance. Toch blijft Parilla stellig.
Parrilla: “Central bank money printing isn’t really solving problems, it’s delaying the problem. Gold will benefit purely from being a physical asset that you cannot print”
Het drukken van geld en het ultralosse monetaire beleid wereldwijd hebben veel problemen op de langere termijn gecreëerd, waaronder zeepbellen in vele activa, aldus Parrilla.
En centrale banken hebben daarbij een gigantisch zware taak voor de boeg, als het gaat om het afbouwen van die stimuleringsmaatregelen en verhogen van de rente in huidige omstandigheden.
Volgens Parilla zal het taperingproces lang gaan duren, waarbij hij van mening is dat de drijfveren voor de kracht van goud niet alleen blijven bestaan maar ook zijn versterkt.
Sinds de nieuwe recordhoogte van goud bijna een jaar geleden zag het een consolidatie. Vervolgens probeerde de koers een duurzame basis te zetten en terug te keren naar de 1.900 dollar per ounce.
Ongeveer een maand geleden kreeg het edelmetaal een tegenslag te verwerken, toen de Federal Reserve hintte op een aankomende tapering, maar werkelijke actie blijft vooralsnog uit.
Parrilla merkt op dat het ook goed zou kunnen dat goud een stijging gaat laten zien na een risk-off gebeurtenis, dat aan zou kunnen tonen dat centrale banken de economische situatie simpelweg niet onder controle hebben.
Foto: Flickr