Veel goudbeleggers maken zich zorgen over het vooruitzicht dat de Amerikaanse Federal Reserve de stimuleringsmaatregelen af gaat bouwen, maar onder die categorie vallen de Duitse beleggers in goud in ieder geval niet.
De vraag naar fysiek edelmetaal in Duitsland, traditioneel de grootste koper van gouden munten en baren in Europa, was in de eerste helft van het jaar het hoogst sinds het bijhouden van de gegevens in 2009, zo blijkt uit gegevens van de World Gold Council (WGC).
Hoewel ook de vraag in andere westerse markten hoog ligt zijn het vooral de Duitsers die het edelmetaal aan blijven kopen als bescherming tegen de stijgende inflatie. Veel edelmetaal handelaren geven te kennen dat de zaken goed gaan.
Raphael Scherer, managing director bij edelmetaalhandelaar Philoro Edelmetalle: “We have a long history of inflation fear in our DNA. Now the inflation risk is picking up. The outlook for precious metals is very positive”
Philoro Edelmetalle kende voor 2020 al een goed jaar maar ook in 2021 draait het bedrijf goed, met een stijging in de goudverkoop van 25 procent.
De Duitse liefde voor goud vindt haar oorsprong in de hyperinflatie onder de Weimarrepubliek een eeuw geleden, die de koopkracht van de consument deed instorten.
Vorige maand heeft de heropening van de economie de Duitse inflatie naar het hoogste peil in meer dan tien jaar doen stijgen. Negatieve rentetarieven in Europa maken ook niet-rendabele activa zoals goud aantrekkelijker, aldus Scherer.
De rechtse partij AfD heeft getracht de stijgende inflatie te gebruiken om de steun voor de partij op te krikken, in de aanloop naar de nationale verkiezingen van 26 september. De anti-immigrantenpartij beschuldigt de Europese Centrale Bank ervan Duitsers van hun spaargeld te beroven met haar rentebeleid.
De waarschuwing van de partij werd in juni herhaald door het dagblad Bild, de best verkopende tabloid van Duitsland. Een artikel met de kop “Inflation frisst unser Erspartes auf” (Inflatie eet ons spaargeld op) bevatte een grafiek die liet zien hoe de benzineprijzen zijn gestegen, evenals de prijzen van andere consumptiegoederen.
De vraag naar baren en munten in Duitsland is in de eerste helft van het jaar met 35 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande zes maanden. Uit gegevens van de WGC bleek verder dat voor de rest van de wereld er een stijging in verkopen te bemerken was van 20 procent.
Toch is de goudprijs sinds begin juni met bijna 7 procent gedaald, omdat de markt zich schrap zet voor het terugschroeven van de stimuleringsmaatregelen van de Fed.
Maar de verwachtingen voor een renteverhoging door de ECB in de komende jaren blijft gematigd. Dat kan de vraag naar goud in Duitsland ondersteunen, zelfs als de koers wereldwijd daalt.
Foto: Flickr