De verkoop van gouden sieraden met traditionele Chinese patronen en symbolen neemt een hoge vlucht onder Chinese consumenten.
Vooral twintigers en dertigers blijken bij te dragen aan een opleving van de vraag naar goud in China, nadat het vorig jaar een inzinking in de vraag zag wegens de gevolgen van Covid.
Een ware boom in de online vraag en nationale trots stimuleren de stijging van de vraag naar zogenoemde “heritage gold jewellery”, waarvoor ingewikkeld vakmanschap vereist is en premies van 20 procent of meer kan worden gevraagd in vergelijking met conventionele gouden sieraden.
De populariteit van deze sieraden begon medio 2020 voornamelijk een vlucht te krijgen, maar de trend was al enkele jaren gaande.
Het hielp de vraag naar gouden sieraden in China – ’s werelds grootste goudconsument – in de eerste helft van 2021 meer dan te verdubbelen ten opzichte van een jaar eerder, aldus de World Gold Council (WGC).
Een aantrekkende economie en verbeterende consumentenbestedingen helpen de verkoop. De belangstelling van jonge consumenten voor de klassieke ontwerpen en vaak grove gouden sieraden met een matte afwerking markeert een ommekeer.
Eerder werd goud door Chinese millenials gemeden, want zij vonden het vaak te opzichtig een teken van rijkdom en statussymbool voor oudere generaties.
Chow Tai Fook, China’s grootste verkoper naar marktwaarde, gaf aan dat zijn heritage gold-collectie goed was voor 40 procent van de totale waarde van zijn verkoop in het boekjaar dat eindigde in maart 2021.
Dat was een stijging van liefst 29 procent ten opzichte van het jaar daarvoor en betekende een snellere groei dan welke andere sieraden-categorie dan ook.
Volgens Beijing Zhiyan Kexin Consulting – een adviesbureau voor industrie- en marktonderzoek – is de Chinese markt voor erfgoedgoud tussen 2017 en 2019 vertienvoudigd.
Deze markt zal volgens hen in 2024 bijna 100 miljard yuan bedragen (15,43 miljard dollar) en het aandeel in de Chinese markt voor gouden sieraden zal naar verwachting stijgen van minder dan 2 procent in 2017 tot bijna 25 procent in 2024.
Foto: Flickr