Centrale banken hebben in augustus 28,4 ton goud gekocht, iets minder dan in juli toen er 30,1 ton goud werd aangekocht.
Afgezien van de nettoverkoop van 11,2 ton in januari is dit het laagste niveau aan maandelijkse netto-aankopen tot dusver dit jaar.
Het lagere aankooptempo tijdens afgelopen zomer was gedeeltelijk toe te schrijven aan het uitblijven van aankopen van enige omvang.
De vraag naar goud van centrale banken in de periode maart-juni werd gekenmerkt door een aantal grootschalige aankopen in Thailand, Hongarije en Brazilië, waardoor de mondiale nettoaankopen in het eerste halfjaar opliepen tot 333 ton.
Die 333 ton goud in het eerste half jaar was daarmee 39 procent meer dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.
Eind augustus bleken slechts zes centrale banken goed voor de tien grootste aankopen tot dusver dit jaar, met een totaal van 264,5 ton goud.
Bruto kochten centrale banken in augustus 30 ton goud aan. De belangstelling bleef beperkt tot een kleine groep bekende gezichten, waarbij recente kopers India (12,9 ton), Oezbekistan (8,7 ton), Kazachstan (5,3 ton) en Turkije (2,8 ton) hun goudreserves opnieuw hebben aangevuld.
Anderzijds waren de brutoverkopen onbeduidend. Zij bedroegen in totaal minder dan twee ton, waarbij Qatar met -0,9 ton de grootste daling van de goudreserves registreerde.
Er is een duidelijk neerwaartse trend in nettoaankopen sinds maart 2021 maar het is waarschijnlijk nog te vroeg om te suggereren dat de aankooptrend aan het afzwakken is.
Centrale banken hebben hun positieve sentiment ten opzichte van goud daarbij uitgesproken, en het is niet waarschijnlijk dat dit op korte termijn zal veranderen.
Maar zonder grotere aankopen, zoals we zagen tussen maart en juni, verwacht de World Gold Council (WGC) in ieder geval een meer bescheiden niveau van aankopen in de nabije toekomst.
Ondertussen liet de centrale bank van Polen weten dat zij, nadat zij in 2018 en 2019 al 126 ton extra goud had toegevoegd aan de reserves, dat komend jaar nogmaals te gaan herhalen.
De gouverneur van de centrale bank van Polen, Adam Glapinski, liet namelijk weten dat het in 2022 nogmaals 100 ton goud zal gaan toevoegen aan de reserves, bovenop de huidige 229 ton goud die zij al aanhoudt.
Foto: FLickr