Wereldwijde goud-ETF’s zagen in november weer een netto-instroom van 13,6 ton goud, de eerste maand sinds juli waarin aanhoudingen in goud-ETF’s weer toenamen.
De instroom in Noord-Amerika en Europa overtrof ruimschoots de uitstroom uit Azië, waar voor het eerst sinds mei sprake was van een verkoopgolf.
Het wereldwijde bezit in goud-ETF’s herstelde van het laagste niveau tot nu toe dit jaar en steeg tot 3.578 ton (208 miljard dollar).
De vraag naar grotere goud-ETF’s keerde terug, voornamelijk wegens een oplopende inflatie en toegenomen marktvolatiliteit.
Noord-Amerikaanse ETF’s zagen een instroom van 12,1 ton goud (744 miljoen dollar). Ook grotere fondsen in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zagen de aanhoudingen stijgen. In Europa werd er in totaal 5,6 ton goud (333 miljoen dollar) toegevoegd.
De instroom in ETF’s met lage kosten was wederom positief, hoewel dit vorige maand geen belangrijke drijvende kracht was, aangezien zij wereldwijd slechts 8 miljoen dollar toevoegden.
Aziatische ETF’s daarentegen kenden een uitstroom van 5 ton (min 297 miljoen dollar), voornamelijk als gevolg van tactische verkopen in China waar de lokale goudprijs aardig was gestegen en aandelenmarkten stabiliseerden.
Dit werd gedeeltelijk gecompenseerd door een instroom in India als gevolg van seizoensgebonden vraag rond het Diwali-festival en een correctie op de lokale aandelenmarkt later in november. Ook overige regio’s droegen bij aan de totale activa met een instroom van 1 ton (58 miljoen dollar).
Goud eindigde de maand 2 procent hoger boven de 1.800 dollar per ounce maar het gele edelmetaal koerst nog altijd meer dan 4 procent lager op jaarbasis.
De prijs steeg aanvankelijk wegens de hoge inflatie in zowel de VS als Europa, maar viel wat terug toen de dollar aan het einde van de maand weer steeg.
Tot nu toe dit jaar zijn de aanhoudingen in goud-ETF’s wereldwijd gedaald met 8,8 miljard dollar of minus 167 ton.
Vooral de grotere Noord-Amerikaanse en enkele Europese fondsen verloren daarbij, in lijn met een fluctuerende goudkoers.
Aziatische goud-ETF’s hebben zich ondanks de zwakte in november steeds onderscheiden als de belangrijkste groeimotor onder de aanhoudingen wereldwijd.
Hoewel de instroom in goedkopere goud-ETF’s de laatste tijd wat is afgenomen is deze relatief consistent geweest, met een groei van bijna 41 procent voor geheel 2021.
Bron: WGC
Foto: Flickr