De LBMA goudprijs is in februari met 6 procent gestegen en sloot de maand af op 1.910 dollar per ounce, de sterkste maandelijkse prestatie sinds mei 2021. Nu, dik een week later, koerst de goudprijs al boven de 2.000 dollar per ounce.
Inflatie en rentetarieven bleken belangrijke drijfveren voor de stijgende goudprijs maar zeker toen stijgende spanningen tussen Rusland en Oekraïne culmineerde in een Russische invasie wist goud te profiteren.
Een belangrijk gevolg van het Oekraïense conflict kan zijn dat de inflatie nog verder toeneemt, gezien de positie van Rusland als belangrijke energieleverancier.
De olieprijzen stegen in de loop van de maand met liefst 9 procent, waardoor ze voor het eerst sinds 2014 boven de 100 dollar per vat uitkwamen en het herstel van de wereldeconomie extra onder druk kwam te staan.
Ook de netto COMEX-positionering en de instroom in goud-ETF’s werden ondersteund door dit risk-off sentiment. Netto-positionering in goudfutures sprong in de week eindigend op 1 maart naar 56 miljard dollar (904 ton), het hoogste niveau sinds juli 2020.
Goud-ETF’s zagen de gehele maand instromen met een totale stijging wereldwijd van 35 ton (2 miljard dollar). Deze instroom was bijna gelijk verdeeld tussen fondsen met een Amerikaanse en Europese beursnotering.
Het totale bezit in goud-ETF’s staat nu op 3.651 ton goud (224 miljard dollar), het hoogste niveau sinds februari 2021.
De instroom bleek opnieuw geconcentreerd in Noord-Amerikaanse en Europese fondsen, hoewel gelijkmatiger verdeeld in vergelijking met januari.
In Azië was opnieuw sprake van een bescheiden uitstroom, aangevoerd door Chinese ETF’s.
De Noord-Amerikaanse instroom van 21,5 ton (1,3 miljard dollar) werd in absolute termen gedomineerd door grotere Amerikaanse fondsen, maar vrijwel alle fondsen in de regio groeiden in een vergelijkbaar tempo.
Deze trend zet zich voort in maart: de instroom in Amerikaanse fondsen nadert nu al de 2 miljard dollar.
De Europese fondsen groeiden met 21,4 ton (1,3 miljard dollar). Deze bijna even grote instroom in Noord-Amerika en Europa compenseerde aanzienlijk de uitstroom uit Azië, waar de fondsen in februari 7,4 ton (-452 miljoen dollar) verloren.
In 2021 zagen goud-ETF’s nog een wereldwijde uitstroom van 9,1 miljard dollar (-173 ton) doordat grote Noord-Amerikaanse fondsen activa verloren in lijn met een lagere goudkoers.
Omgekeerd werd dit jaar gekenmerkt door een sterke instroom in Amerikaanse en Europese fondsen.
Aziatische goud-ETF’s zagen daarentegen dit jaar een uitstroom van meer dan 1 miljard dollar (-12,4 procent), vergeleken met een instroom van bijna 1,5 miljard dollar (+20,4 procent) vorig jaar.